Municipality of Exombourgo, Tinos
 
 
  Ομιλίες του Δημάρχου
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΛΛΑ
 


 Πίσω στις ομιλίες


Ομιλία Δημάρχου Δήμου Εξωμβούργου Παναγιώτη Κροντηρά στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2008

 

Φίλες και Φίλοι.
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, των  Συμβουλίων των Τοπικών μας Διαμερισμάτων, των Επιχειρήσεων του Δήμου, των εργαζομένων του και από εμένα προσωπικά δεχθείτε τις πιο ειλικρινείς  ευχές  για μια Καλή και Δημιουργική Χρονιά με κοινωνική δικαιοσύνη και συλλογική προκοπή, και σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για την τιμή που μας κάνετε και είστε κοντά μας σήμερα.
Στη σύγχρονη εποχή των υψηλών τεχνολογικών ταχυτήτων και εφαρμογών η χρήση και αξιοποίηση της πληροφορίας είναι σημαντική. Στο διαρκώς εξελισσόμενο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε  δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε ουραγοί των εξελίξεων και της τεχνολογίας. Η παγκοσμιοποίηση  πλέον χτυπά και την πόρτα του Δήμου μας, σ’ αυτή την νέα εποχή σας καλώ να δημιουργήσουμε το Εξώμβουργο του μέλλοντος, χωρίς όμως να ρισκάρουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας και αξία.
Ο άνθρωπος διαχρονικά με τους αγώνες του ξέρει και να διεκδικεί και να κερδίζει τη ζωή του. Ο μοχλός για αυτές τις διεκδικήσεις του είναι και θα συνεχίσει να είναι ο θεσμός που τον καταξιώνει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι ότι ως θεσμός η Αυτοδιοίκηση, δεν έχει προβλήματα  ή δυσλειτουργίες, όμως  ως  ζωντανό κύτταρο της δημοκρατίας, έχει την δυνατότητα και τις ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες που της επιτρέπουν να λύνει και να ξεπερνά τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την αξιοποίηση της βούλησης του κοινωνικού συνόλου.
Εδώ θέλω να αναφερθώ  στο  βαρύ τίμημα  που πλήρωσε φέτος η Χώρα μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές, κατά την διάρκεια των οποίων φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη και η υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, κυρίως στον τρόπο πρόληψης τέτοιων φαινομένων, ενώ πέρα από την τεράστια ευθύνη και την ανάγκη να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, θα σταθώ στην ανάγκη οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και γενικότερα της οργάνωσης της πολιτικής προστασίας, που θα έπρεπε να είναι από τις βασικές της προτεραιότητες. Παρ’ όλα αυτά τούτες τις ώρες και όχι μόνο είμαστε στο πλευρό των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας, αλλά μεριμνούμε και για την ανακούφιση των πληγέντων είτε από πυρκαγιές είτε από πλημμύρες είτε από αλλά παρεμφερή έκτακτα φαινόμενα.
Κυρίες και κύριοι
Είναι γεγονός πια ότι βρισκόμαστε στο δέκατο έτος λειτουργίας του Δήμου μας και ήδη μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια με πολλούς αγώνες, με αρκετές αντιξοότητες,  αλλά με θυσίες, πείσμα και θέληση για προσφορά καταφέραμε να δώσουμε μια οντότητα στον Δήμο μας, ή πιο απλά καταφέραμε οι Κυκλάδες, η Αθήνα, η Ελλάδα συνολικά  και δειλά - δειλά και η Ευρώπη να μιλούν και να αναφέρονται με θετικά σχόλια στον Δήμο μας. Έχουμε πλέον ένα Δήμο με σημαντική παρουσία, με οικονομική αυτοδυναμία, με νοικοκυρεμένη διαχειριστική πολιτική , χωρίς  δεσμεύσεις ή δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς χρέη ή οφειλές, ενώ μέρα με την μέρα σταθερά διαμορφώνει δυνατότητες τέτοιες που θα του δίνουν  συνεχώς και σε ανύποπτο χρόνο την ικανότητα να αντιμετωπίζει με δικές του δυνάμεις τυχόν έκτακτα περιστατικά κάθε μορφής και όλα αυτά την στιγμή που τα έργα υποδομής, τα έργα συντήρησης και οι καθημερινές επισκευαστικές παρεμβάσεις  στα χωριά μας συνεχώς αυξάνονται και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής μας.
Ενδεικτικά θέλω και πρέπει να αναφέρω την πολύ καλή θέση που κατέχει ο Δήμος μας σε πανκυκλαδικό και πανελλήνιο επίπεδο με βάση τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των ενταγμένων και εκτελούμενων έργων σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, σε σύγκριση με άλλους Δήμους κατά πολύ ανώτερους σε δυνατότητες, και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η Κέντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη Α.Ε.»
Ακόμη εδώ  ως τεκμηρίωση της οντότητας του Δήμου πρέπει να αναφερθώ και στην παρουσίαση του νέου φωτογραφικού λευκώματος με ταχυδρομικές κάρτες της Τήνου, που εξέδωσε ο Δήμος μας μέσα από την Δημοτική του Επιχείρηση, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, όπου σε μια ασφυκτικά κατάμεστη από κόσμο αίθουσα κατάφερε να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και τα πλέον ευμενή σχόλια των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που αναφέρθηκαν εκτενώς στο παρουσίαση αυτή και στο νησί μας γενικότερα.
Επιπρόσθετα δε πρέπει να αναφερθώ και στην επίσκεψη που έγινε στο νησί μας και τον Δήμο μας ειδικότερα από  πέντε μέλη του διεθνούς συλλόγου «Η πόλη της αγκινάρας» από την Ladispoli της Ιταλίας μετά από πρόσκλησή μου, όπου πέραν όλων των άλλων συμφωνήθηκε να γίνει  αδελφοποίηση των Δήμων που την παράγουν αφού αυτός είναι εξάλλου και ο σκοπός του Συλλόγου, ανταλλαγή τεχνογνωσίας τόσο στον τρόπο καλλιέργειας της αγκινάρας όσο και στον τρόπο  παραγωγής προϊόντων πάντα με βάση την Αγκινάρα. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμο μας δρομολογεί την συμμετοχή του στον διεθνή αυτό σύλλογο που ήδη δραστηριοποιείται στην Ισπανία την Ιταλία και το Ισραήλ και σύντομα αντιπροσωπεία  του δήμου μας μετά από πρόσκληση θα συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Αγκινάρας» που θα γίνει στην Ισπανία.
Και ενώ ο Δήμος μας έχει γίνει πια το επίκεντρο του νησιού μας, η Κεντρική Διοίκηση και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πιστοί στις επιταγές  που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν να επιθυμούν νέα διοικητική μεταρρύθμιση τύπου «Καποδίστρια» και δίνουν στην δημοσιότητα σκέψεις  για την εκπόνηση νέου προγράμματος εθελοντικών κατ’ αρχήν και υποχρεωτικών στη συνέχεια συνενώσεων των Δήμων και Κοινοτήτων της Χώρας, θέλοντας να μειώσουν περεταίρω  τον αριθμό των Δήμων  με την δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων και Δήμων ανά νησί. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε με την λογική περεταίρω συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες όπως διαμορφώθηκαν προ δεκαετίας περίπου και οι οποίοι παράγουν έργο, έχουν οικονομική αυτοδυναμία και δεν είναι χρεωκοπημένοι, πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στην σημερινή τους μορφή ώστε να συνεχίσουν τον δημιουργικό και σημαντικό τους έργο, το οποίο αφού αξιολογηθεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να αποτελέσει  αποδεικτικό υλικό για όποιες μελλοντικές συνενώσεις. Αν παρ’ όλα αυτά οδηγηθούμε σε υποχρεωτικές συνενώσεις, θέλω να καταστήσω σαφές ότι  δεν θα δεχθούμε συνενωτικά σενάρια και σχεδιασμούς που άρχισαν ήδη να διαδίδονται ατύπως, για εμάς χωρίς εμάς.

Πάντα όταν κόβουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δήμου έχει γίνει θεσμός να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για την χρονιά που πέρασε και να δίνουμε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε γιατί θέλουμε αφ’ ενός να σας εκφράσουμε την αισιοδοξία μας  και αφ’ ετέρου να σας δώσουμε την  υπόσχεσή μας  ότι το 2008 θα είναι ένα ακόμη έτος έργων για τους οικισμούς μας αλλά και δράσεων που αφορούν τον άνθρωπο αφού ως Δημοτική Αρχή  βάζουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα για ένα ισχυρό Δήμο που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη, κοντά στον άνθρωπο.

Αγαπητοί συμπολίτες  

Είναι αλήθεια ότι αισθάνομαι αμέριστη  ευγνωμοσύνη προς όλες και όλους εσάς για τη στήριξη και την αγάπη με οποία μας περιβάλετε όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί, δεν σας κρύβω ότι οι στόχοι μας  ήταν και συνεχίζουν να είναι:

 • Ο Σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια που συνιστούν  την πρωταρχική δύναμη της Κοινωνίας.
 • Η τοποθέτηση του Δήμου Εξωμβούργου στο επίκεντρο της δραστηριότητας του νησιού μας.
 • Η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών του Δήμου συνολικά για όλα τα χωριά μας
 • Η ισχυροποίηση της ταυτότητας και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
 • Η αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.
 • Η αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου και των αντίστοιχων θεσμοθετημένων οργάνων.
 • Η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
 • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.
 • Η εξασφάλιση απασχόλησης  για όλους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Στον τομέα της οδοποιίας προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς σε ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και πλακοστρώσεις όπου απαιτούνται, διανοίξεις νέων δρόμων περιφερειακών ή περιμετρικών στους οικισμούς, ώστε όλοι να μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή πρόσβαση στον τόπο κατοικίας μας και στον τόπο της εργασίας μας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την ασφαλτόστρωση του δρόμου ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ – ΚΑΚΙΑΣ ΣΚΑΛΑΣ – ΑΓΑΠΗΣ,  την ασφαλτόστρωση του δρόμου της  Β’ ΕΥΡΕΣΗΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ, την διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου του ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟΥ, την εκπόνηση  των μελετών για τους περιφερειακούς δρόμους ΚΩΜΗΣ, ΚΑΜΠΟΥ, όρμου ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ, ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ και ΚΑΛΛΟΝΗΣ, καθώς και τμημάτων δρόμων ΤΣΙΚΝΙΑ ΛΕΙΒΑΔΑ ΣΤΕΝΗΣ, ΠΑΝΟΥΣΑΣ ΚΑΜΠΟΥ και ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΓΑΠΗΣ. Την συνεργασία του Δήμου μας με τον Β΄βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού μας  για τα έργα ΚΙΟΝΙΩΝ – ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΕΡΗΣ και του υπολοίπου Επαρχιακού Οδικού δικτύου. Κλείνοντας την οδοποία θα αναφερθώ και στον σχεδιασμό του δρόμου ΒΩΛΑΞ – ΑΓΑΠΗΣ ο οποίος ήταν υποέργο  του ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ της ΓΡΙΖΑΣ, τον οποίο  οι γνωστοί «περιβαλοντολόγοι» και «οικολογούντες» κατάφεραν να τον ακυρώσουν στερώντας την περιοχή, την οποία σίγουρα δεν γνώριζαν καν, από ένα αναπτυξιακό έργο.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Στον τομέα της ύδρευσης τα πράγματα δεν μπορώ να πω ότι είναι καλά για τον μοναδικό λόγο ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε με όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ελλάδα μία συνεχώς αυξανόμενη λειψυδρία που συνεχώς ελαχιστοποιεί τις ποσότητες νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, την στιγμή που η ζήτηση παρουσιάζει δραματική αύξηση.
Προβαίνουμε σε εξασφάλιση νέων υδροληψιών, συντηρούμε εντατικά τα δίκτυά μας ώστε να μην έχουμε απώλειες νερού, συστήνουμε οργανωμένη υπηρεσία ύδρευσης, ρυθμίσαμε μια σωστή και δίκαιη κοστολόγηση στο νερό ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις τυχόν ζημιές που συμβαίνουν αλλά  πρωτίστως την εξοικονόμηση του νερού. Δρομολογούμε την κατασκευή νέων δεξαμενών επεκτείνουμε τα υφιστάμενα δίκτυα ώστε να εξυπηρετούνται από αυτά όλο και περισσότεροι κάτοικοι και δημότες μας, ενώ η κατασκευή φραγμάτων που μελετούμε θα δώσει την δυνατότητα εμπλουτισμού των υπόγειων αποθεμάτων νερού. Εξάλλου οι πρωτόγνωρες συνθήκες ανομβρίας και λειψυδρίας κατ΄ επέκταση μας έκαναν να προσανατολιζόμαστε και στην κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης για την ενίσχυση των υπαρχόντων αποθεμάτων νερού ειδικά στους μήνες της αιχμής. Τέλος  είναι αδιάλειπτη και συνεχής η παρακολούθηση και συστηματικός έλεγχος των νερών που διαθέτει ο Δήμος στους κατοίκους του μέσα από τα δίκτυα ύδρευσης με ειδικά  διαπιστευμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια, ώστε το νερό που φτάνει στην βρύση μας να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω  την αξιοποίηση της Λιμνοδεξαμενής  της Λιβάδας, που όταν μας αφήσουν να ολοκληρωθεί  εκτιμάται ότι θα  λύσει σχεδόν όλο το υδρευτικό πρόβλημα της Τήνου δίνοντας σχεδόν 2.000 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά, τα οποία θα κατανέμονται  ισομερώς στους δύο δήμους του νησιού, δηλαδή τον Δήμο μας και τον Δήμο Τήνου, την κατασκευή δεξαμενής στην Καλλονή για όλα τα Κάτω Μέρη χωρητικότητας 1260 κυβικών μέτρων, την κατασκευή δεξαμενής στην Αγία Μαρίνα χωρητικότητας 300 κυβικών μέτρων και την κατασκευή δικτύου για την μεταφορά νερού από τις πηγές «Ζωδεμένης». Έτσι ή αλλιώς  στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία μας στον τομέα της ύδρευσης από κάθε πλευρά γιατί σύμφωνα με τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία εκτιμούμε ότι στην ύδρευση έρχονται πολύ δύσκολα χρόνια και η προετοιμασία σημαίνει σωστή και προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σ’ αυτήν μας την προσπάθεια δεν ζητώ συμπαράσταση σας αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ δεδομένη την συμπαράστασή σας. 

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Στην υπηρεσία της αποχέτευσης πέρα από την φροντίδα μας για την κατά το δυνατόν σωστή λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης και την ορθή διάθεση των λυμάτων, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια εξεύρεσης σωστής και οριστικής λύσης του αποχετευτικού προβλήματος για όλους τους οικισμούς του Δήμου μας παραλιακούς και μη. Βέβαια το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο όμως πιστεύουμε ότι με θέληση και επιμονή θα καταφέρουμε να μελετηθεί σωστά και να ολοκληρωθεί. Εδώ θα τολμήσω να πω ότι το αποχετευτικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ακανθώδες αφού ήδη στα Πάνω Μέρη, η προσπάθειά μας μέσω της Β’ φάσης  της εργολαβίας της Ανωνύμου Τεχνικής Εταιρείας  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., με την συνεργασία του Επαρχείου Τήνου και του Δήμου Τήνου, βομβαρδίζεται έντεχνα ενώ έχει φτάσει ήδη μέχρι τον συνήγορο του πολίτη, ενώ τα εξώδικα είναι σχεδόν απανωτά. Και τολμώ να πω ότι  στην συγκεκριμένη περίπτωση η θέση μας με οποιαδήποτε τίμημα είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου «Ύδρευση νήσου Τήνου και συνοδά έργα αποχέτευσης, διαχείρισης και Επεξεργασίας Λυμάτων Άνω Μερών Δήμου Εξωμβούργου Ν. Κυκλάδων»  που εκτελεί όπως προανέφερα η  Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., το οποίο έργο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων των Πάνω Μερών του Δήμου μας ενώ ταυτόχρονα θα λύσει και το υδρευτικό πρόβλημα όλης της Τήνου. Από την θέση αυτή σήμερα απευθύνω έκκληση στους διαφωνούντες με το έργο  να αναλογισθούν και να καταλάβουν  ότι σκοπός μας δεν είναι να καταστρέψουμε μια περιοχή που ήδη καταστρέφεται έχοντας τα λύματα μέσα στα σπίτια αλλά να την σώσουμε και να της δώσουμε αναπτυξιακή τροχιά. Τέλος σχετικά με την αποχέτευση να πω ότι  σε πολύ καλό σημείο  βρίσκεται και η μελέτη αποχέτευσης των Κάτω Μερών όπου σύμφωνα με τους ρυθμούς  που ακολουθούνται φέτος   θα έχουμε αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία αυτή να τονίσω ότι στον Τομέα της Αποχέτευσης  ακολουθείται μία ιεράρχηση. Όλες οι περιοχές μας θα  τύχουν της πρέπουσας αντιμετώπισης. Όλα μαζί δεν γίνονται κάποιος θα είναι πρώτος θα ακολουθήσει ο επόμενος και αναπόφευκτα κάποιος θα είναι τελευταίος. Ένα είναι  σίγουρο και ταυτόχρονα επιδίωξή μας «ΟΧΙ  ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΓΚΑΔΙΕΣ ΜΑΣ»

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στον τομέα της Καθαριότητας τα πράγματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν δεν έχουμε σύντομα την δυνατότητα δημιουργίας χώρου υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νησί μας, με την συνεργασία των φορέων του νησιού (Επαρχείο Τήνου - Δήμος Τήνου – Κοινότητα Πανόρμου ), ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στον Τσικνιά που σήμερα χρησιμοποιούμε και οι δύο δήμοι δεν θα είναι σε θέση να μας εξυπηρετεί όλους, λόγω κορεσμού. Οι ενέργειές μας στο σημείο αυτό πρέπει να είναι κοινές και συντονισμένες επειδή εκτός των άλλων τα χρονικά όρια που θέτει η Ευρώπη σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ στενά. Προμήθεια νέων κάδων περισυλλογής απορριμμάτων, προμήθεια ειδικού οχήματος για την πλύση και απολύμανσή τους, προμήθεια ενός ακόμη νέου απορριμματοφόρου οχήματος,  η καθιερωμένη καθαριότητα των οικισμών μας για την θερινή περίοδο, η Ένταξη του Δήμου σε προγράμματα ανακύκλωσης και τόσα άλλα που δρομολογούνται και προγραμματίζονται  πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν. 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στον Αθλητισμό είναι πολλά αυτά που πρέπει να αναφέρω  επικεντρώνομαι όμως στα σημαντικότερα. Αποκτήσαμε ένα Δημοτικό Στάδιο αν μου επιτρέπεται η ορολογία αυτή  με χλοοτάπητα, κερκίδες και νυκτερινό φωτισμό  στο Πεντόστρατο που σύντομα θα εγκαινιάσουμε επίσημα. Το ίδιο ισχύει  για τα γήπεδα Μπάσκετ – Βόλεϋ και 5Χ5  της Καλλονής και του Φαλατάδου τα οποία παραδίδονται στον Δήμο μας  ενώ κατασκευάζεται και το αντίστοιχο γήπεδο – πάρκινγκ  του Κάμπου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η συνεχής στήριξη του μοναδικού αθλητικού σωματείου του Δήμου μας, της Αθλητικής Ένωσης Στενής και η επαναφορά των  προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού από μέρους του Δήμου  με 120 και πλέον συμμετοχές μέχρι σήμερα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον τομέα του Τουρισμού λαμβάνουν χώρα τόσες πολλές δραστηριότητες και είναι εξαιρετικά προσεγμένη η φροντίδα του Δήμου  ώστε χρόνο με τον χρόνο το παραθεριστικό ρεύμα προς τα χωριά μας να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Απομένει σε όλους μας με την συνεργασία του Συλλόγου Επαγγελματιών του Δήμου και τους λοιπούς επαγγελματικούς Συλλόγους  της Τήνου αλλά και την συμπεριφορά μας, να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που θα κάνουν τον παραθεριστή να αναζητά την διαμονή του στην ενδοχώρα της Τήνου και φυσικά να  επιμηκυνθεί ανάλογα η τουριστική περίοδος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα είναι η ταυτότητα του Δήμου μας.  Ξεκινώ με το ετήσιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που έχει γίνει πια θεσμός  με τα πλέον καλλίτερα σχόλια πανελλαδικά και αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Χώρας μας. Αξιοπρόσεκτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη εκδοτική προσπάθεια μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης  με 6 συνολικά αξιόλογες μέχρι σήμερα εκδόσεις  εκ των οποίων η τελευταία που αφορούσε «ταχυδρομικές κάρτες της Τήνου», παρουσιάσθηκε όπως προανέφερα  στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στο σημείο αυτό αξίζει να έχω την προσοχή σας γιατί θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την δημόσια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ότι θα επιχορηγήσει ανάλογα τον Δήμο μας, προκειμένου να προσχωρήσει σε αγορά τμήματος της Μονής Ουρσουλινών, σύμφωνα με το αίτημά μας που ήδη έχει κατατεθεί, γιατί χωρίς καμιά αμφιβολία το όλο συγκρότημα της Μονής των Ουρσουλινών  αποτελεί την «Ακρόπολη της Ενδοχώρας» αν είναι δόκιμος ο όρος, και όλοι αλλά πρωτίστως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να μεριμνήσει ώστε αυτό το μνημείο να μην καταστραφεί. Η αναβίωση εθίμων Χοιροσφάγια, Γιορτή αγκινάρας, Γιορτή μελιού, Ρακιζιό και άλλων που ενδεχόμενα θα γίνουν, δίνουν ζωή στα χωριά μας και φέρνουν μνήμες σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια αφού σκοπός μας είναι το κάθε χωριό να έχει την δική του γιορτή. Τελευταία αναφορά μου στον πολιτισμό άφησα μια ολοκαίνουργια δράση που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις δεξιότητες που η φύση τον προικίζει και εννοώ το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ του Δήμου  που ήδη ξεκίνησε και λειτουργεί  με δραστηριότητες  την ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ , τον ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΟ  και το ΘΕΑΤΡΟ, που στοχεύει να αναδείξει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων των χωριών μας ενώ επιδιώκει να δώσει  σε όλους μας τις ευκαιρίες εκείνες  που θα μας βγάλουν από τα σπίτια μας κατά την περίοδο του Χειμώνα και θα μας δώσουν δυνατότητες με θέατρο, χορό και ζωγραφική να αναλώνουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας. Ο αριθμός συμμετοχής στο καλλιτεχνικό αυτό στέκι μέχρι σήμερα είναι περίπου 85 άτομα  και αυτό μας γεμίζει ελπίδα ότι θα καταστεί βραχυπρόθεσμα θεσμός και μάλιστα επιτυχημένος.

ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ο τομέας της υγείας και της πρόνοιας, είναι ένας ευαίσθητος τομέας και για τον λόγο αυτό έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από μέρους μας. Συνοπτικά καταφέραμε  την εξασφάλιση συνέχισης υλοποίησης δομής «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» μέχρι το 2011 καθώς και  των λοιπών δομών ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ. Δρομολογούμε την διενέργεια σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικών αιματολογικών, καρδιολογικών και λοιπών εξετάσεων σε ευπαθείς ομάδες των κατοίκων και δημοτών μας, συμμετέχουμε ενεργά στην τράπεζα αίματος του Δήμου Τήνου και αναμένουμε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή σαυτήν και  αναβαθμίζουμε  τα Περιφερειακά Ιατρεία Κώμης και Στενής ενώ στην Κώμη και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Τήνου  δημιουργούμε  Οδοντιατρικό και Γυναικολογικό Τμήμα . Τελευταίο  επισημαίνω αυτό που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά ότι δηλαδή τον τελευταίο χρόνο και πλέον το μοναδικό ασθενοφόρο όχημα που κυκλοφορεί και εξυπηρετεί όλο το νησί  είναι αυτό που έχει  παραχωρήσει ο Δήμος μας στο Κέντρο Υγείας  και το οποίο φέρει και την γνωστή σε όλους επιγραφή «ΔΗΜΟΣ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ» γεγονός το οποίο ηθικά μας ικανοποιεί

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Παιδεία  θα επισημάνω την πλήρη υποστήριξη που παρέχουμε στα Δημοτικά μας σχολεία τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε κτιριακή υποδομή με απώτερο στόχο την συνεχή αύξηση της ποιότητας  των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα παιδιά καθώς και  στο Κέντρο Επιμόρφωσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) που με φροντίδα μας συνεχίζει την λειτουργία του  δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες επιμόρφωσης στους ενήλικες του Δήμου μας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τομέα της αγροτικής πολιτικής θέλω να σας ενημερώσω ότι συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή  νέων υπερσύγχρονων  Σφαγείων  για όλη την Τήνο, στην  θέση «Αξαός – Αλιμασούρια» του Τ. Δ. Στενής, τα οποία σφαγεία  θα εγκαινιασθούν και θα λειτουργήσουν    μέσα στο τρέχον έτος.  Ακόμη θέλω να ενημερώσω ότι  η Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείου Ελαιοτριβείου Τήνου της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω  ανέλαβε την ευθύνη δημιουργίας και Ελαιοτριβείου και γιαυτό  επέκτεινε με απόφασή της ανάλογα τον σκοπό της και προς αυτήν την κατεύθυνση, με την συμφωνία ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου να παραχωρήσει στην Επιχείρηση τις αποθήκες που διατηρεί δίπλα στο Τυροκομείο,  εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις  για την κατασκευή του Ελαιοτριβείου στο σημείο αυτό. Για διάφορους λόγους  που δεν θα βοηθούσε να αναφερθούν τώρα, όμως είναι γνωστοί από όλους, αφού μέχρι σήμερα ο όρος αυτός δεν έχει περαγματοποιηθεί, θέλω να καταστήσω σαφές ότι αν εκπνεύσει η ταχθείσα προθεσμία  δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2008, η πρότασή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΣΦΕΤ θα είναι  να προβεί σε αναζήτηση νέας κατάλληλης θέσης και κατασκευής νέου κτιρίου  για την δημιουργία του Ελαιοτριβείου, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των αγροτών του νησιού μας που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε γειτονικά νησιά.  Τέλος να σημειώσω ότι  η Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείου Ελαιοτριβείου Τήνου, συστάθηκε  από τους Δήμους Τήνου και  Εξωμβούργου, έχει δικότης όργανο διοίκησης που είναι το Διοικητικό της Συμβούλιο και πιστεύω ότι τα  65% και 35% αντίστοιχα, δεν είναι ποσοστά ιδιοκτησίας επί της επιχείρησης αλλά ποσοστά συμμετοχής.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στον τομέα της εξυπηρέτησης του πολίτη συνεχίζουμε την έκδοση του περιοδικού ενημερωτικού εντύπου για την ενημέρωση των κατοίκων και δημοτών του Δήμου για τα δημοτικά δρώμενα και όχι μόνο ενώ πολύ σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε με ένα πρωτόγνωρο ηλεκτρονικό και εικονικό τρόπο πάλι για την ενημέρωσή σας. Όσο αφορά δε την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών  του Δήμου αυτό βρίσκεται πάντα έτοιμο στην άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη του Δήμου Εξωμβούργου και του κάθε πολίτη γενικότερα.

Ίσως κάπου εδώ δεν πρέπει να παραλείψω και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που οργανώνουμε μαζί με τους υπόλοιπους ΟΤΑ του νησιού και το Επαρχείο μας σε συνεργασία  με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος  με τίτλο «Τήνος ποιότητα ζωής. Πορεία  στο αύριο της κοινωνίας και των φορέων»  που στόχο έχει να διατυπώσει ένα αναπτυξιακό όραμα που θα στηρίζεται  στην παραδοχή ότι το νησί είναι λατρευτικό κέντρο της Ορθοδοξίας, έχει εξαιρετικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και λαμπρή πολιτιστική παράδοση, θα σκιαγραφήσει δηλαδή το αύριο του τόπου μας.

Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ο Δήμος Εξωμβούργου και τα όμορφα χωριά του, η ενδοχώρα συνολικά του νησιού μας,  δικαιούνται και πρέπει να απολαύσουν  ακόμη περισσότερα και καλλίτερα πράγματα. Βεβαίως και δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε  πως καταφέραμε το τέλειο. Τολμούμε όμως να πούμε ότι προσπαθούμε και επιδιώκουμε να  πετύχουμε το τέλειο.  

Φίλες και Φίλοι

Για να γίνουν όλα όσα προαναφέρθηκαν  αλλά και για να  πραγματοποιηθούν οι στόχοι που μπήκαν για την νέα χρονιά  είναι γεγονός ότι ένα σύνολο φορέων, υπηρεσιών, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και απλών ανθρώπων εργάσθηκαν, εργάζονται και θα εργάζονται σκληρά. Για όλους αυτούς έχω σήμερα να πω ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»  και ειδικότερα:

 • Στους συνεργάτες Αντιδημάρχους και τον ακούραστο Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου
 • Στους Δημοτικούς Συμβούλους
 • Στους Προέδρους και Τοπικά Συμβούλια συνολικά
 • Στην αντιπολίτευση, που πρέπει να καταλάβει ότι αντιπολιτεύομαι  σημαίνει προάγω την δημοκρατία
 • Στους Βουλευτές του νομού μας
 • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Γ. Γραμματέα
 • Στον κ. Νομάρχη, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο
 • Στον κ. Έπαρχο και το Επαρχιακό μας Συμβούλιο
 • Στην Τοπική μας Εκκλησία  συνολικά στους Ιερείς και τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες μας κ. κ. Δωρόθειο τον Β’  και  Νικόλαο
 • Στους Υπαλλήλους του Δήμου μας,
 • Στους ΟΤΑ του Νησιού μας, Δήμο Τήνου και Κοινότητα Πανόρμου
 • Στο Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου συνολικά  με την Διοικούσα Επιτροπή του και τον κ. Αντιπρόεδρο
 •  Στην Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου μας, το Διοικητικό της Συμβούλιο , τον Πρόεδρό της και τους εργαζομένους της στα Προγράμματα  και στους συνεργάτες μας στο Φεστιβάλ και το Καλλιτεχνικό Στέκι.
 • Στους Τοπικούς – πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους για την συνεργασία τους.
 • Στις τοπικές μας αρχές
 • Στους κάθε είδους χορηγούς και τους συνεργάτες μας στις δραστηριότητές μας.
 • Στο Επαγγελματικό Σύλλογο  του Δήμου μας και τους Επαγγελματίες που  μας προσφέρουν απόψε το πλούσιο και όμορφο μπουφέ που θα ακολουθήσει.

 

Μα και όσους εν τη ρύμη του λόγου, ίσως πρωτύτερα δεν ανέφερα όμως είναι μέσα στην σκέψη μου γιατί σε κάποια στιγμή είτε συνεργάσθηκαν με τον Δήμο, είτε εξέφρασαν την επιθυμία συνεργασίας, είτε γιατί όπου βρέθηκαν  είχαν και έχουν ένα καλό λόγο να πουν για τον όμορφο Δήμο μας, τον δήμο της Ενδοχώρας, τον Δήμο Εξωμβούργου της Τήνου.

 -  Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω -

Κυρίες και Κύριοι
Όπως ήδη γνωρίζετε ή και ενδεχόμενα θυμάστε στο έτος 2005 και αμέσως μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας είχαμε βραβεύσει όλες τις πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου μας, σαν μια μικρή αναγνώριση στην τεράστια προσφορά τους σε έμψυχο δυναμικό στην κοινωνία μας. Στο 2006 αντίστοιχα και αμέσως μετά την κοπή της πίτας του Δήμου ονοματοδοτήσαμε την αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων στην οποία και σήμερα βρισκόμαστε σε αίθουσα «Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’» σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού στον εκδημήσαντα τότε Ποντίφικα. Στο παρελθόν έτος και με δεδομένο ότι ο Δήμος μας έχει την ιδιαιτερότητα να έχει κατοίκους προερχόμενους από δύο δόγματα, τιμήσαμε τους θρησκευτικούς τοπικούς μας ηγέτες, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα με κάθε τρόπο στην  αρμονική συνύπαρξη και συμβίωση των κατοίκων του Δήμου μας, και του νησιού μας. Γίνεται σαφές ότι αναφέρομαι στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου κ. κ. Δωρόθεο τον Β’  και τον  Επίσκοπο Καθολικών Τήνου κ. κ. Νικόλαο, με τους οποίους  η συνεργασία σε κάθε επίπεδο ήταν και είναι κάτι παραπάνω από αρμονική και τέλεια. Στο σημείο όμως αυτό θέλω να τονίσω ότι ως Δήμος υποστηρίζουμε με όλη μας την δύναμη τις κινήσεις και τις προσπάθειες για αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη των δύο δογμάτων στον νομό μας, από αμφότερους τους προαναφερόμενους  προκαθήμενους  και επ΄ ουδενί δεν αποδεχόμαστε  την πολεμική που έχει ξεσπάσει τελευταία εναντίον των και κυρίως εναντίον του Μητροπολίτη  Σύρου κ. κ. Δωροθέου, αφού εκείνα που ενώνουν τους Χριστιανούς και των δύο δογμάτων είναι πολύ περισσότερα και σαφώς υπερτερούν εκείνων  που τους χωρίζουν.
Φέτος όμως και μετά από πρότασή μου η οποία υιοθετήθηκε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο με την 184/2007 ομόφωνη απόφασή του, επιλέξαμε να τιμήσουμε με μια σεμνή εκδήλωση, τους πρώην κοινοτάρχες  των τέως Κοινοτήτων  που με την συνένωσή τους το έτος  1999, δημιούργησαν τον Δήμο Εξωμβούργου Τήνου, και οι οποίοι πρώην Πρόεδροι, κατέλαβαν το αξίωμά τους αυτό μέσα από άμεση ή έμμεση εκλογική διαδικασία.
Ο τόπος που δεν διαθέτει μνήμη, δεν μπορεί να έχει και μέλλον. Η αναγνώριση της προσφοράς των πρώην Προέδρων αποτελεί ηθική υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι ο εκφραστής  του θεσμού  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Δήμο μας και η τιμή αυτή αποτελεί ηθική δικαίωση κατ’ επέκταση όλων των ανθρώπων που υπηρέτησαν διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα είναι μια ελάχιστη αναγνώριση για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν κατά τη θητεία τους ώστε σήμερα πια όλοι μας να απολαμβάνουμε τον θεσμό της
Σκοπός μας δεν είναι να βαθμολογηθεί το έργο κάθε πρώην Προέδρου αλλά να αναγνωρισθεί η προσφορά των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση κάτω από πραγματικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες,  τις οποίες αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν, πέτυχαν να επιλύσουν σημαντικά ζητήματα και να ασκήσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσαν τον ρόλο τους με συνεχή προσπάθεια αλλά και μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους, που είναι και δικός μας τόπος. Και αυτή η αγάπη τους είναι που κατάφερνε πάντοτε να υποκαταστήσει τις όποιες θεσμικές ή λειτουργικές αδυναμίες του τότε  αυτοδιοικητικού συστήματος και με βάση αυτήν την αγάπη που αναγνώριζαν στο πρόσωπό τους οι συμπολίτες τους,  προχωρούσαν τις υποθέσεις των τοπικών κοινωνιών.  

Εξάλλου, στην τελική μας απόφαση οδηγηθήκαμε από ευαισθησία, γιατί θελήσαμε να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στους τέως Προέδρους των δικών μας πρώην Κοινοτήτων, σαν αναγνώριση της προσφοράς τους από την σημερινή καταξιωμένη πια τοπική αυτοδιοίκηση που προχωρά στα βήματά τους και επ’ ουδενί δεν μας απασχόλησε η όποια πολιτική ή κομματική τοποθέτησή τους αλλά μοναδικό μας κριτήριο στάθηκε η απόδοση της ελάχιστης τιμής σ’ αυτούς που μόχθησαν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας και πριν κληθεί ονομαστικά ένας – ένας οι πρώην Πρόεδροι από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραλάβει την αναμνηστική  τιμητική τους διάκριση, τους διαβεβαιώνω όλους ότι παραμένουμε πιστοί στο καθήκον μας για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας, και φυσικά συνεχίζουμε το έργο που εκείνοι σε προγενέστερα χρόνια ως πρωτομάστορες ξεκίνησαν, έχοντας όραμα,  την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

 

 Πίσω στις ομιλίες