ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ξινάρα 3 Ιανουαρίου 2007

ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

Ταχ. Δνση: Ξινάρα Τήνου

ΤΗΝΟΣ 84200

ΤΗΛ : 22830 51801 - 3 - 4

ΦΑΞ : 22830 51802


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου «Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’», έγινε χθες Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2007 στις 17:30΄ η εγκατάσταση και η ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου, όπως η νέα αυτή Δημοτική Αρχή προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006.

Πριν την πιο πάνω εκδήλωση προηγήθηκε Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Πέτρου και Παύλου, στην Ξινάρα, στην οποία χοροστάτησαν τόσο ο Μητροπολίτης Σύρου Τήνου κ.κ. Δωρόθεος όσο και ο Επίσκοπος Καθολικών Τήνου κ.κ. Νικόλαος, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος, σύσσωμο του Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, τα Τοπικά Συμβούλια και πλήθος κατοίκων του Δήμου.

Κατόπιν ακολούθησε μεγαλοπρεπής Αγιασμός για το νέο έτος και την νέα δημοτική τετραετία στον Δήμο, χοροστατούντων των προαναφερόμενων τοπικών θρησκευτικών προκαθημένων.

Στην συνέχεια, με βάση Κοινό Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα που εξέδωσαν οι ως άνω προκαθήμενοι αλλά και σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, τους απονεμήθηκε από ένας Αρχιερατικός Σταυρός ως τιμητική διάκριση για το κοινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Αγάπης και Ειρήνης που απηύθυναν στους πιστούς.

Κατόπιν έγινε η κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου μας, το «νόμισμα» της οποίας κέρδισε το κομμάτι του Δήμου.

Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν οι ηλικιωμένοι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου, οι οποίοι έψαλλαν τοπικά κάλαντα με την συνοδεία τοπικών μουσικών οργάνων.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση με πλήθος εδεσμάτων και ποτών, τα οποία ήταν προσφορά των μελών του νεοσύστατου Συλλόγου Επιχειρηματιών Δήμου Εξωμβούργου Τήνου, οι οποίοι με την ευκαιρία αυτή έκοψαν και την πίτα τους.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος δημοτών και κατοίκων του Δήμου μας ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Π. Ρήγας, ο Έπαρχος Τήνου κ. Π. Μωραΐτης, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σ. Ορφανός, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Η. Τζαβελόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. κ. Ι. Πολατσιδης, εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, ο τοπικός κλήρος .

Στην κεντρική ομιλία του ο Δήμαρχος αφού ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους για την νέα χρονιά, επεσήμανε την κεντρική γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Δήμος στην νέα δημοτική τετραετία, ευχαρίστησε τους απερχόμενους και ευχήθηκε στους εισερχόμενους στην διοίκηση του Δήμου και επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις στους παριστάμενους θρησκευτικούς προκαθήμενους.

Παραθέτουμε τμήμα της ομιλίας του κ. Δημάρχου σχετικά με την απονεμηθείσα τιμητική διάκριση. «Κυρίες και Κύριοι Όπως ήδη γνωρίζετε ή και ενδεχόμενα θυμάστε στο έτος 2005 και αμέσως μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας είχαμε βραβεύσει όλες τις πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου μας, σαν μια μικρή αναγνώριση στην τεράστια προσφορά τους σε έμψυχο δυναμικό στην κοινωνία μας. Στο 2006 αντίστοιχα και αμέσως μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου ονοματοδοτήσαμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία και σήμερα βρισκόμαστε σε αίθουσα «Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’» σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού στον εκδημήσαντα Ποντίφικα. Φέτος και με δεδομένο ότι ο Δήμος μας έχει την ιδιαιτερότητα να έχει κατοίκους προερχόμενους από δύο δόγματα, θελήσαμε μέσα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την εκδήλωσή μας αυτή να την αφιερώσουμε σε δυο βασικούς συντελεστές, συνεργάτες και ταυτόχρονα θρησκευτικούς τοπικούς μας ηγέτες, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα με κάθε τρόπο στην αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων του Δήμου μας, και του νησιού μας. Γίνεται σαφές ότι αναφέρομαι στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου κ. κ. Δωρόθεο τον Β’και τον Επίσκοπο Καθολικών Τήνου κ. κ. Νικόλαο, με τους οποίους η συνεργασία σε κάθε επίπεδο ήταν και είναι κάτι παραπάνω από αρμονική και τέλεια, όχι μόνο στο θρησκευτικό επίπεδο αλλά πρωτίστως στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Αφορμή για την απόφασή μας αυτή, υπήρξε το κοινό μήνυμα για το νέο έτος 2007, που συνέταξαν και απηύθυναν οι πιο πάνω προκαθήμενοι προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τήνου, μέσα από το οποίο τονίζεται η αγάπη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους ως μέγιστο και κύριο δώρημα του Θεού προς τον άνθρωπο ενώ επισημαίνεται η δύναμη της «ειρήνης» που πρέπει να βασιλεύει στις ψυχές των ανθρώπων και στην μικρή κοινωνία του νησιού μας. Τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν στην διατήρηση της γαλήνης και της κοινωνικής συνοχής της τοπικής μας κοινωνίας.

Ας μην ξεχνάμε δε ότι στο ίδιο πνεύμα τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος έχουν εργασθεί για την παγκόσμια ειρήνη και την αγάπη και έχουν διακριθεί για τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών που χωρίζουν την ανθρωπότητα. Σ’αυτό το πνεύμα εξάλλου κινούμενος και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στα τέλη του παρελθόντος Νοεμβρίου, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ κ. Χριστόδουλου, στον Πάπα Βενέδικτο 16ο στο Βατικανό, την συνοδεία του οποίου κόσμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου κ κ. Δωρόθεος ο Β’.

Με βάση τα ανωτέρω και σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού μας Συμβουλίου, σας καλώ Σεβασμιότατοι να δεχθείτε ένα συμβολικό δώρο από τον Δήμο μας και σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για μας προς τον Κύριο, ώστε η αγάπη και η ειρήνη που αναφέρεται στο κοινό σας πρωτοχρονιάτικο μήνυμα να βρίσκεται πάντοτε στις καρδιές μας.»


Ο Δήμαρχος του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου


Παναγιώτης Κροντηράς
back home