exombourgoΔΗΜΟΣ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ν Ο Μ Ο Σ  Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν

ΔΗΜΟΣ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ
Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ

Ξινάρα Τήνου, ΤΚ: 84200, Τήνος

Τηλ. 22833 60200

Fax. 22833 60230

š exombourgo@thn.forthnet.gr

Ξινάρα, 25 Ιουνίου 2008

 

Αρ. Πρωτ : 4001._

 

 
Προς:
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπόψη Υπουργού
 κ.  Δημήτρη Αβραμόπουλου

   Κοιν.:
1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπόψη Γενικού Γραμματέα
κ. Χαράλαμπου Κόκκινου
2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
Υπόψη Νομάρχη
κ. Δημήτρη Μπάιλα
3. Βουλευτές Κυκλάδων
κ. Άρια Μπινοπούλου Μανούσου
κ. Παναγιώτη Ρήγα
κ. Ιωάννη Βρούτση
4. Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου Εξωμβούργου Τήνου
Υπόψη Προέδρων
5. Δήμος Τήνου
Υπόψη Δημάρχου κ. Σίμου Ορφανού
6. Κοινότητα Πανόρμου
Υπόψη Προέδρου
κ. Ηλία Τζαβελόπουλου
7. Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώϊο» 
8.  Κέντρο Υγείας Τήνου


   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή αυτή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την υπάρχουσα απαράδεκτη & επικίνδυνη ταυτόχρονα κατάσταση που επικρατεί στον τομέα υγείας του νησιού μας και ειδικότερα στα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Εξωμβούργου αλλά και ολόκληρου του νησιού της Τήνου. Άπαντες οι ιατροί της μοναδικής δημόσιας υπηρεσίας παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο νησί, του Κέντρου Υγείας Τήνου και των περιφερειακών ιατρείων  έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την 2α Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών από την 1/1/2008, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ των συνολικών αποδοχών τους. Οι ιατροί εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, αν βέβαια αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η επίσχεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και οι ιατροί αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς έως ότου καταβληθούν οι οφειλές τους.
Στο Δήμο Εξωμβούργου λειτουργούν τέσσερα περιφερειακά ιατρεία που εξυπηρετούν κάθε εβδομάδα κυρίως ασθενείς μεγάλης ηλικίας με κινητικά  και άλλα προβλήματα υγείας. Η μη εξυπηρέτηση τους από τους αγροτικούς ιατρούς, που η κύρια προσφορά τους σε αυτούς τους ηλικιωμένους είναι η διάγνωση και η συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και όλων των υπολοίπων πολιτών του νησιού μας. Οι ασθενείς των οικισμών μας, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, με το πενιχρό εισόδημά τους αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς για διάγνωση  αλλά  όχι όμως για συνταγογράφηση, και ως εκ τούτου η μη λήψη των απαιτούμενων φαρμάκων είναι ένα γεγονός που καταστεί την υγεία τους εκτεθειμένη σε υψηλό κίνδυνο.
Όπως καταλαβαίνετε  το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την αρμόδια υπηρεσία. Γνωρίζοντας πως η Πολιτεία και ιδιαίτερα εσείς κύριε Υπουργέ ενδιαφέρεστε και φροντίζετε για την υγεία των πολιτών μας και προσπαθείτε πραγματικά για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, σας ζητώ να επιληφθείτε άμεσα του θέματος προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. 
Ελπίζοντας στην κατανόησή σας με δεδομένη την στην αυξημένη ευαισθησία σας στα θέματα υγείας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με τιμή,

 

Ο Δήμαρχος
του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου

 

 

Κροντηράς Παναγιώτης

 

 

ΠΚ/ΑΣ._