Μενού

Φεστιβάλ

Εν Δράσει

Κοιν. Μέριμνα

Εκδόσεις
Δελτίο Τύπου - Πρόγραμμα Φεστιβάλ 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος γιατί για έβδομη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου, γίνεται και πάλι ο τόπος συνάντησης του πολιτισμού και των πολιτιστικών γεγονότων του νησιού μας και όχι μόνο.
Τα ανέγγιχτα από τον άκρατο εκσυγχρονισμό και αυθεντικά κυκλαδίτικα χωριά του Δήμου μας, γίνονται και πάλι τα τόσο όμορφα και μοναδικά μονοπάτια, που αφού τα διαβούμε θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ήχους μελωδικούς, να δούμε εικόνες διαφορετικές, να μυρίσουμε μυρωδιές καλοκαιριού, να γευτούμε γεύσεις αλλιώτικες αλλά και να σύρουμε χορούς ντόπιους γεμάτους ιστορία και παράδοση.
Είναι γεγονός ότι το Φεστιβάλ έχει καταστεί πλέον θεσμός και είναι ευρύτερα διαδεδομένο στους λάτρεις του πολιτισμού σε όλο τον κυκλαδίτικο χώρο, ενώ και πανελλαδικά αποσπά τις καλλίτερες κριτικές κάθε χρόνο για την άρτια διοργάνωσή του αλλά και για την υψηλή ποιότητά του.
Η θετική ανταπόκριση και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, τόσο της Τήνου, όσο και των επισκεπτών της,  είναι αυτή που μας επιβραβεύει και μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην ανάπτυξη και «μύηση» των δημοτών μας και μη σε όλο το φάσμα του πολιτισμού.
Η κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ είναι και παραμένει η θέληση όλων μας να κάνουμε πάντα κάτι καινούργιο, πάντα κάτι νέο, πάντα κάτι πρωτοποριακό και κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις, πράγμα που αποτελεί πάντα βαθιά τομή και αλλαγή, που όμως φέρνει το καλλίτερο αποτέλεσμα.
Η υλοποίηση των στόχων μας επιτυγχάνεται φυσικά γιατί έχουμε κοντά μας ανθρώπους της τέχνης αλλά και ανθρώπους που αγαπούν και νοιάζονται και στηρίζουν αυτό τον τόπο. Γι’ αυτό στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες τόσο σε αυτούς, όσο και στους χορηγούς του Φεστιβάλ γιατί συντελούν με την οικονομική στήριξή των στη διοργάνωση των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, χωρίς έτσι να υφίσταται ο Δήμος σχεδόν καμία οικονομική επιβάρυνση παρά το μέγεθος και το μεγάλο βεληνεκές του φεστιβάλ.
Ας γίνουμε όλοι κοινωνοί της πολιτιστικής καλοκαιρινής μας γιορτής και ας την  απολαύσουμε!

Ο Δήμαρχος Εξωμβούργου Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς


Κατεβάστε το πρόγραμμα σε μορφή pdf


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΙΟΥΛΙΟΣ

Κυριακή  1 /7  Λουτρά 21.00
της άρνης το νερό… άγγιξε το χορό 
Οι μαθητές του «εργαστηριου τεχνων αιγαιου» χορογραφούνται από την δασκάλα τους Γεωργία Ράπτη και εμφανίζονται επί σκηνής με τον τραγουδοποιό Σταύρου Σιόλα (α’ βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006). Τα περισσότερα τραγούδια του προγράμματος είναι ελληνικά συνδυασμένα με μελωδίες της μεσογείου και έντονα παραδοσιακά στοιχεία. Συμμετέχουν οι μαθητές μουσικής του εργαστηρίου με έργα προσαρμοσμένα για κιθάρα σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σαλταμανίκα. 
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 13/7 Λουτρά 21.00
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Εξωμβούργου
Ετήσια παρουσίαση με την συμμετοχή των παιδιών
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ»
Η παράσταση θεατροποιείται για πρώτη φορά από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Δήμητρα Μώρου. Το παραμύθι επιλέχθηκε από «τα Τηνιακά παραμύθια» των εκδόσεων Φιλιππότη.
Επιμέλεια & Σκηνοθεσία παράστασης: Γεωργία Ράπτη
Φροντιστήριο παράστασης & έντυπο υλικό: Άννα Ζαλώνη
Μουσική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σαλταμανίκα
Σκηνικά: Άρτεμις Γελανδέλης
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 14 /7  Ξώμπουργκο 11.00
Ταξίδι στην Ιστορία και την Μυθολογία της Τήνου
Ταξίδι στην ιστορία και τη μυθολογία της Τήνου από τη Δήμητρα Μώρου για μικρούς και μεγάλους υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής.


Σάββατο 14 /7  Ξινάρα  20.30
η κρυμμένη Τήνος

Η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, παρουσιάζει τους συγγραφείς και τα βιβλία τους:
Ron Walkey «Luminous Encounters»
Ειρήνη Αναστασάκη «Ιστορίες από την Τήνο»
Χάρης Μαθιόπουλος "Αι ευχαί"
Οι συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα στην ελληνική, αγγλική και ρώσικη γλώσσα.


Τρίτη 24/7  Κάμπος  20.00
Μαργαρίτα Μαραβέλια

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής Μαργαρίτας Μαραβέλια στο σχολείο (έως 20/8)


Τετάρτη 25/7  Καλλονή  20.00
Νέοι Φωτογράφοι

Πρώτη έκθεση φωτογραφίας νέων του νησιού στο σχολείο (έως 20/8)
Αντώνης Αρμάος, Γιάννης Σκλάβος, Σιμόνη Δελλατόλα, Μαριάνα Μοροζίνη, Έβελυν Φωσκόλου, Ραμπέλα Γρε, Μαρία Βιδάλη, Μαρκησία Αρμάου, Κατερίνα Ζιάκα, Χρύσα Παρασκευά


Πέμπτη 26/7 Λουτρά 21.00
Δόνια Ροσίτα του Φ. Γκ. Λόρκα

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την παράσταση..

Θεατρική παράσταση από το Διάχρονο  Θέατρο
Ο Λόρκα παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο τον προδομένο έρωτα μιας κοπέλας στην Ισπανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα έργο με πολλά μουσικά μέρη, γι’ αυτό οι περισσότεροι ηθοποιοί  είναι  και  τραγουδιστές.
μετάφραση – σκηνοθεσία: Μαίρη Βιδάλη, μουσική: Μάριος Τόκας, σκηνικά: Μανόλης  Γιακουμάκης, κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης, χορογραφίες: Αλεξάντρ Κούζιτσκιν, φωτισμός:  Γιώργος Δανεσής, ήχος: Θοδωρής Μασμανίδης
πρωταγωνιστούν: Μαίρη  Βιδάλη  -  Σπύρος  Φωκάς
Παίζουν  και  τραγουδούν: Ζωή Φυτούση,  Πέπη  Μεταλλίδου,  Γιάννης  Τραμπίδης,  Ρένα  Σφηνιά,  Αλεξάνδρα  Αποστολίδου,  Μαργαρίτα  Βανδώρου  και  ο  Χρήστος  Κάλλοου.  Έκτακτη  συμμετοχή  Νίκος  Βανδώρος.
προηγείται  ομιλία  του  Θέμη  Ροδαμίτη για τον Φ.Γκ.Λόρκα
Είσοδος 15 €

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την παράσταση..


Σάββατο 28 /7 Στενή 21.00
Συναυλία: Boban  &  Marko  Markovic Orkestar 
Ο κορυφαίος Σέρβος τρομπετίστας, ο γιός του Μάρκο και η Μπάντα τους σε ήχους και ρυθμούς των τσιγγάνων Roma της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η πολυμελής μπάντα εισάγει χρώματα και αισθητική καθαρού swing δένοντας το ανατολίτικο μελωδικό στοιχείο με ένα ιδιότυπο φανκ. Σε συνεργασία με τον σύλλογο «οι φίλοι της Τήνου»
Είσοδος ελεύθερη


Κυριακή 29 /7 Λουτρά
«Τα ελάχιστα πράγματα»
Μια σειρά από εκδηλώσεις παρεμβάσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας για την διάσωση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων (ιερός ναός Αγίου Ιωσήφ, μοναστήρι Ιησουϊτών,  πρώην σχολή Ουρσουλινών, λαογραφικού  μουσείου)

20.00 Μονή Ιησουϊτών οι Παναγίτσες του Κόσμου

 • Εγκαίνια έκθεσης θρησκευτικών εικόνων από διαφορετικά δόγματα και πολιτισμούς, με τίτλο «οι Παναγίτσες του Κόσμου» - συλλογή Νίκου Χατζηκυριάκου - στα κελιά της μονής Ιησουϊτών (έως 20/8)
 • Video εγκατάσταση Μάριου Βιδάλη με τίτλο: «Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες» Θα εκτίθεται το γλυπτό του Σταύρου Διακουμή  «Ο προσευχόμενος»

Τρίτη 31/7 Λουτρά
  «Τα ελάχιστα πράγματα»  
20.00  Ναός Αγίου Ιωσήφ

 •  «Ο Μικελάντζελο στην Τήνο» ομιλία (με παράλληλη προβολή) του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη

21.30 Ξινάρα

 • Con Fusion Quartet : Αμαλία Κουντούρη: φλάουτο, Λητώ Φλωράκη: βιολί, Αλέξανδρος Κάλκος: κιθάρες, Όσβαλντ Αμιράλης: κοντραμπάσο σε έργα σύγχρονων συνθετών από διάφορα μέρη του κόσμου (Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα)

Είσοδος 10 €


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τετάρτη 1 /8  Φαλατάδος  20.00
«χρόνος παρακείμενος»   
Εικαστική παρέμβαση Μιχάλη Μανουσάκη στο σχολείο.
Η έκθεση – εγκατάσταση αφιερώνεται σε εκείνους που δεν κράτησαν παιχνίδια στα χέρια τους και ήταν πάντα θεατές τους, αλλά και σ’ αυτούς του τυχερούς που κατάφεραν όχι μόνο να τα παίξουν, αλλά και να τα χαλάσουν, να τα διαλύσουν, να τα σπάσουν, να τα χαρούν…!!!  Γιατί και οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν κάτι κοινό τη μνήμη και την ηλικία χωρίς επιστροφή.
Το χρόνο… που τελείωσε; Τον παρακείμενο χρόνο, ή το μέλλοντα διαρκή; π.χ. Θα παίζω!»
Την Παρασκευή 3/8 ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς αφηγείται το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «παιχνίδι με τα στρατιωτάκια της ειρήνης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον σύλλογο «οι Φίλοι της Τήνου» καθώς και τον σύλλογο «Φιλοπρόοδων Φαλατάδο» (έως 20/8).


 
Πέμπτη 2 /8    Λουτρά

«Τα ελάχιστα πράγματα»

 • 20.00 Ναός Αγίου Ιωσήφ «ο Γκρέκο στη Τήνο» ομιλία (με παράλληλη προβολή) Μάνου Στεφανίδη 
 • 21.30 Σχολή Ουρσουλινών    γυναικείες ερμηνείες ... ελλήνων συνθετών

Ρεσιτάλ με τις Μέμα Ειρηναίου – πιάνο,  Βάνια Παπαδημητρίου τσέλο, Μαριέττα Δελώτη – τραγούδι, με έργα για πιάνο και βιολοντσέλο (Θεοδωράκης, Σκαλκώτας, Βισβάρδης, Κυδωνιάτης, Μιχαηλίδης) και το έργο «ματωμένος γάμος» του Φ.Γκ. Λόρκα μουσική Μάνου Χατζιδάκι
Είσοδος 10 €


Σάββατο  4/ 8   21.00  Κουμάρος
«ο στρατός της σωτηρίας»
Το θεατρικό  έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Το Σπίτι με τα Δώρα», σε σκηνοθεσία Κοσμά Φουντούκη ο οποίος υποδύεται και το ρόλο της σωτηρίας. «Ένας μεγάλος μονόλογος μιάς ημίτρελλης,  περιθωριακής, αποσυνάγωγης και ανέστιας ηλικιωμένης γυναίκας, που όπως συνάγεται από το παραλήρημα της έχει μεγαλοαστικό παρελθόν.
Είσοδος 10 €


Κυριακή 5/8 Κώμη 20.00
ΜΜΕ & Πολιτισμός

 • Εγκαίνια έκθεσης στο σχολείο με τίτλο «Πρώτη Σελίδα» για  την εφημερίδας «Τηνιακή Φωνή» του Χρήστου Καστορίνη, που κάλυψε επί μια 20ετία συνεχούς μηνιαίας έκδοσης (1981 – 2000) κοινωνικά θέματα και συνέβαλλε στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση από προσωπικότητες της δημοσιογραφίας (Αντώνης Δελλατόλας, Πόπη Διαμαντάκου. Κωνσταντίνος Αλαβάνος κ.α.) και παρεμβάσεις πρώην συνεργατών της εφημερίδας (διάρκεια έκθεσης έως 25/8).
 • 21.30  Τα χρόνια που πέρασαν Ελληνικό τραγούδι με τον Ιωάννη Πάρτογλου

Δευτέρα 6 /8  Λουτρά  20.00
2η  Μουσική Συνάντηση νέων συγκροτημάτων
Συμμετέχουν τα συγκροτήματα The Incureables, Orandz, Stand By, The Banned, The End, Nama, Elven Kind  Φιλική συμμετοχή Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Είσοδος 5 €  (με ποτό)


Τετάρτη 8/8    21.00  Λουτρά
Συναυλία Γιάννη  Μαρκόπουλου 

Αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη και αποσπάσματα από τα έργα: Ήλιος ο Πρώτος, Χρονικό, Μετανάστες, Σεργιάνι στον κόσμο, Who pays the Ferryman κ.α. τραγουδούν Βασιλική Λαβίνα, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ο Λάκης Χαλκιάς. Συμμετέχει η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και φωνητικό σύνολο ‘εν φωναίς’. Διευθύνει ο συνθέτης
Είσοδος 15 €


Πέμπτη 9 /8   21.00  Λουτρά
Ρεσιτάλ
Με τους διεθνούς φήμης Ελβετούς καλλιτέχνες της όπερας Yves Senn: τενόρος, Maite Renaud: σοπράνο σε άριες  Οφενμπάχ εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική μυθολογία
Συμμετέχει η πιανίστα  Μέμα Ειρηναίου
Είσοδος 10 €


Παρασκευή 10 /8  Βωλάξ  21.00
η παράσταση ενός δασκάλου
Θεατρική παράσταση, με κυρίαρχο τον λόγο που αναζητά την ουσία των πραγμάτων, συναρπάζει, συγκινεί κι αναπτερώνει εξετάζοντας φιλοσοφικά τις πηγές της ζωής και της ανθρώπινης φύσης.
αφηγητής ο συγγραφέας του έργου  Δημήτρης Καλλιγερόπουλος
συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Βίδος βιολί, Θανάσης Ντόντσης φλάουτο & κρουστά και Μαργαρίτα Σαλταμανίκα (που υπογράφει και τη μουσική) κιθάρα
σκηνοθετική παρέμβαση: Άννα Παναγιωτοπούλου
Είσοδος 10 €


Κυριακή 12 /8  Ξώμπουργο

 • 20.00 εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής  Αντρέι Σιρικώφ
  ένας από τους πιο τιμημένους Ρώσους ζωγράφους, εκθέτει στη μονής Ιεράς Καρδίας (έως 25/8)
 • 21.00 ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής με το κουαρτέτο εγχόρδων ensemble ΟΡΦΕΑΣ:  Απόλλων Γραμματικόπουλος, Μαίρη Ζαμπέλη, Πέτρος Βλάσης, Γεωργία Κύπρου (βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο) .

Είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 13/8  21.00 Βωλάξ
συναυλία Λουδοβίκου των Ανωγείων
ο γνωστός τραγουδοποιός και οι μουσικοί του σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα με τραγούδια και αφηγήσεις για τον έρωτα και τίτλο «Ωδή στο βλέμμα», στο πέτρινο θεατράκι του γραφικού χωριού

Είσοδος 12 €


Πέμπτη 16/8  21.00 Λουτρά  συναυλία
Βασίλης ΠαπακωσταντίνουΓιάννης Ζουγανέλης
Γκάζια και νότες που οξύνουν συναισθήματα, τραγουδούν χωρίς υποκρισία, χωρίς ενοχές με ήχους και εικόνες, τον έρωτα, τους φίλους, τις χαμένες γενιές, την απουσία, με πείσμα, με πάθος, με θυμό, αλλά και με αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Μαζί τους το συγκρότημα Diskens Zoo και η Τάνια Κικίδη.
Είσοδος 18 €


Τετάρτη  22/8  21.00 Λουτρά  συναυλία
Χρήστου Νικολόπουλου  -  Δημήτρη ΜπάσηΔόμνας Κουντούρη
Μια ξεχωριστή λαϊκή βραδιά με τον πιο δημιουργικό σημερινό λαϊκό συνθέτη και έναν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές του σύγχρονου ρεπερτορίου και την νέα ανερχόμενη τραγουδίστρια. Μαζί τους ο Ηλία Μακρής.
Είσοδος 15 €
Δευτέρα 27/8  20.00 Βωλάξ
"οι καλαθοπλέχτες του Βωλάξ"

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι ίδιοι οι τεχνίτες που επιδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της τέχνης τους. Γιορτινό κλίμα με μουσική, γεύσεις, άνοιγμα εργαστηρίων και προβολή της μοναδικής αυτής τέχνης της καλαθοπλεχτικής που αναπτύχθηκε αποκλειστικά στο χωριό Βωλάξ. Ομιλητής ο λαογράφος Αλέκος Φλωράκης.


Τρίτη 28/8  21.00  Καρδιανή
Κωνσταντίνος Καβάφης με πανσέληνο

Ο Μπάμπης Κουλούρας «απαγγέλλει απέξω» 25 ποιήματα. 10 τραγούδια σε στίχους του ποιητή μελοποιημένα από έλληνες συνθέτες ερμηνεύει η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Συνοδεύουν οι μουσικοί Νίκος Ρούσσος, Νίκος Απέργης, Ζαννής Μαραγκός, Κατερίνα Βαρδούση. Στιγμές από τη ζωή του ποιητή αφηγούνται οι Θάνος Θραψιάδης και Νικολέτα Ρούσσου Κουλούρα.
Είσοδος 10 € (τα έσοδα θα διατεθούν για το πρόγραμμα του Δήμου «Βοήθεια στο σπίτι»)


Παρασκευή  31/8  21.00 Βωλάξ
Ασκητική  Νίκου Καζαντζάκη
σκηνοθετική προσέγγιση Ιωσήφ Λιζάρδης σκηνική ανάγνωση  Φάνη Μητσοπούλου, Παναγιώτης Βαξεβανάκης, Ιωσήφ Λιζάρδης
τον λόγο επί σκηνής χρωματίζουν λύρα, φλάουτο, φλογέρα και άρπα.
στο ρόλο του τραγουδιστή ο Αργύρης Μαραβέλιας
Είσοδος 10 €


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Δευτέρα  3/9 20.00 Υστέρνια (παραλία)
"τραγούδια στο ηλιοβασίλεμα"
χορωδία του Πνευματικού Κέντρου της κοινότητας Πανόρμου. Διεύθυνση Μ. Σαλταμανίκα
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 8/9   20.30  Φαλατάδος
Ρακιζιό 

Στην αυλή του σχολείου οι επισκέπτες θα γευτούν το μοναδικής ποιότητας Ρακί του Φαλατάδου συμμετέχοντας στο νησιώτικο γλέντι.. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το σύλλογο «Φιλοπρόοδων Φαλατάδο»
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 14/9   20.30 Κάμπος
η γιορτή του μελιού
Για πρώτη φορά, πραγματοποιείται γιορτή για το μοναδικό αυτό προϊόν στο νησί, με πρωταγωνιστές τους παραγωγούς του. Συμμετέχει παραδοσιακή ορχήστρα.
Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 19/9  21.00  Λουτρά
Κούκου 
Θεατρική παράσταση «ΚΟΥ ΚΟΥ» του Ζώρζ Φεντώ, σε μετάφραση Μάριου  Πλωρίτη και σκηνοθεσία Ιωάννας Χαλά. Από τη θεατρική Ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Τήνου Δεκαπέντε πρόσωπα σε μια θεότρελη κωμωδία, σένα συνειρμικό ταξίδι, σένα ατέλειωτο αλισβερίσι λόγου, με τους χαρακτήρες του Ζ. Φεντώ να μπλέκονται σένα ανελέητο κυνήγι του έρωτα ή καλύτερα της θεωρίας του. Δεκαπέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί που ζουν στο νησί και τα τελευταία χρόνια υπηρετούν με τις δυνάμεις τους την ποιοτική θεατρική πράξη.
Είσοδος ελεύθερη


Κατεβάστε το πρόγραμμα σε μορφή pdf


 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής:   Θέμης Ροδαμίτης

 

Πληροφορίες  22830 -  51801 - 51814  /  6974428168
Παιδιά έως 12 ετών είσοδος ελεύθερη 

Ποιός Online
Number of online users in last 3 minutes

Μετρητής

View My Stats

Top 100

Copyright © 2005 Vincenzo Travel Agency. All rights reserved.
Francois Web design

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.