Municipality of Exombourgo, Tinos
 
 
  Ο θησαυρός του νησιού μας
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΛΛΑ
 


Μουσεία

 

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το αρχαιολογικό μουσείο περιέχει μια πλούσια συλλογή αγγείων και οικιακών χρηστικών αντικειμένων από διάφορες περιόδους, επιτύμβιες στήλες του 5ου αιώνα π.Χ. οι οποίες βρέθηκαν στο Εξώμβουργο και τον Κάμπο. Υπάρχουν επίσης αγγεία της Γεωμετρικής περιόδου (10- 8ο αιώνα π.Χ.), ογκώδεις αμφορείς και πήλινα δοχεία τα οποία βρέθηκαν σε ένα Αρχαϊκό νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στο Εξώμβουργο. Στην αυλή του μουσείου εκτίθενται μέρη του βωμού του ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, όπως επίσης και ένα εξαίρετο μωσαϊκό που βρέθηκε στην Παναγία. Το μουσείο διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από αρχαία νομίσματα της Τήνου, από τα οποία δυστυχώς μόνο λίγα είναι διαθέσιμα στο κοινό.


ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Η Πινακοθήκη είναι εγκαταστημένη σε ένα ευρύχωρο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης και περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες από πολλούς διάσημους ζωγράφους, όπως : Ν. Λύτρα, Γ. Ιακωβίδη, Ν. Γύζη, Κ. Παρθένη, Ι. Αλταμούρα, Κ. Βολονάκη, Γ. Ρόιλο κ.ά. Επίσης, στεγάζει αναγεννησιακούς πίνακες από την Ιταλία και τα Ιόνια νησιά. Επιπλέον, υπάρχουν μπιμπελό, βάζα, τραπέζια, ένας καθρέπτης και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών στεγάζει πολλά αριστουργήματα καλλιτεχνών του νησιού. Υπάρχουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυθεντικά και αντίγραφα. Ανάμεσα σε αυτά των Ν. Γύζη, Νικηφόρου, Νικολάου και Περικλή Λύτρα, Γ. Ροΐλου, Μ. Ρενιέρη καθώς και γλυπτα και ανάγλυφα του Χαλεπά, Λ. Σώχου, Δ. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.

 

 


ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η έκθεση περιέχει πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια, κυρίως εικόνες από το 18ο και 19ο αιώνα, όπως επίσης και τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου. Υπάρχουν επίσης ξυλόγλυπτα του Τηνιακού καλλιτέχνη Ιωάννη Πλατή. Η συλλογή περιέχει εικόνες από διάσημους καλλιτέχνες (Φ. Κόντογλου, Νικ. Λύτρα).


ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟ

Βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την εκκλησία, στην ανατολική πλευρά του οικοδομήματος. Περιέχει πολλά σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα όπως Ευαγγέλια, εικόνες, σταυρούς, δισκοπότηρα, άμφια ιερωμένων, ακόμα και χαυλιόδοντες ελεφάντων.


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ

Είναι το σπίτι - μουσείο του μεγάλου καλλιτέχνη. Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα περιέχει σχέδια και γλυπτά του δημιουργού.

 

 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΝΑΔΟΥ

Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 1987 στο χωριό του Αρνάδου δίπλα στην ενοριακή εκκλησία. Περιέχει παλιές εικόνες από εκκλησίες της περιοχής, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και άμφια.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Αυτό το μουσείο περιέχει παλιές εικόνες (κυρίως από το 18ο και 19ο αιώνα) και ποικίλα πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως επίσης χώρο έκθεσης των χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργούν οι καλόγριες.


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΩΧΟΥ

Στεγάζεται στο προαύλιο του Ναού της Ευαγγελίστριας. Εδώ βρίσκονται διαθέσιμα τα ξύλινα και γύψινα γλυπτά του Τήνιου Ακαδημαϊκού.


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Στο μουσείο αυτό παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα.


ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΥΤΡΑ

Στο Μουσείο, υπάρχουν πολύτιμα σκεύη λατρείας, αλλά και μια ενδιαφέρουσα συλλογή μηχανών προβολής, από τις ζωγραφισμένες γυάλινες πλάκες μέχρι τα σύγχρονα σλάιτς και κινηματογραφικής προβολής. Εφόσον ένα μέρος των μοναχών ασχολείτο με τους αγρούς της Μονής, καθώς επίσης και σε άλλες εργασίες συντήρησης, όπως επιπλοποιία, υποδηματοποιία, ρολογάς και άλλα. Ακόμα, μπορεί να θαυμάσει κανείς το λιοτρίβι στη φυσική του μορφή για την επεξεργασία του λαδιού με όλα τα εξαρτήματα, το πατητήρι για την παραγωγή του κρασιού, τον αποστακτήρα για το ρακί, διάφορα άλλα αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία από άλλα επαγγέλματα. Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η αίθουσα με κάποια μάρμαρα από την αρχαία ελληνική εποχή και άλλα από την περίοδο της ενετικής παρουσίας στο νησί.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ

Εδώ εκτίθενται εργόχειρα, βιβλία παλαιών μαθητριών, πιάνα και άλλα μουσικά όργανα, κ.ά.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στεγάζεται σε κτίριο στην είσοδο του χωριού Πύργος. Εδώ εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα έργα καλλιτεχνών της περιοχής του Πανόρμου, όπως Γ. Χαλεπά, Δ. Φιλιππότη, Ευρ. Λαμπαδίτη, Ι. Βούλγαρη, Λ. Δούκα, Γ. Βιτάλη, Λ. Σώχου και άλλων. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά είναι τα αυθεντικά προπλάσματα των μαρμάρινων έργων.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΕΡΝΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στο μουσείο αυτό, που βρίσκεται στο χωριό Ιστέρνια, εκτίθενται έργα ντόπιων καλλιτεχνών, όπως των αδελφών Φυτάλη, Μαλακατέ, του Γεωργ. Βιτάλη, του Λάζαρου και Αντωνίου Σώχου, του Λάζαρου Λαμέρα και άλλων.