Municipality of Exombourgo, Tinos
 
 
  Τι αξίζει να επισκεφτείτε
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΛΛΑ
 


 Πίσω στα αξιοθέατα


Συνιστούντες οικισμοί / χωριά

 

Αγάπη

ΑγάπηΣκαρφαλωμένο στο βουνό είναι το χωριό Αγάπη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά του. Πλακόστρωτοι δρόμοι, σοκάκια, καταπληκτικές καμάρες, παραδοσιακά σπίτια με μοναδικά υπέρθυρα και το παραδοσιακό πηγάδι με τις πλύστρες του χαρακτηρίζουν το χωριό. Στην περιοχή Γρίζα με τα τρεχούμενα νερά και την καταπράσινη ρεματιά υπάρχουν περιστεριώνες. Αξιόλογη είναι και η εκκλησία του Αγ. Αγαπητού.


Αετοφωλιά

ΑετοφωλιάΣτο χωριό Αετοφωλιά που έχει κτιστεί πάνω στο λόφο του Βοριά το Βουνί, πνέουν μόνιμα βόρειοι άνεμοι. Για πολλά χρόνια υπήρξε ένα από τα κέντρα κεραμικής των Κυκλάδων. Στη θέση Κανναβά υπάρχει ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία με πυκνή βλάστηση. Λίγο μακρύτερα συναντάμε το μεσαιωνικό οικισμό Της Κόρης ο Πύργος που πολλοί μύθοι λένε ότι εδώ κατοικούσε η Περσεφόνη, κόρη της Θεάς Δήμητρας. Κατά άλλους εδώ ήταν ο Πύργος μιας βασιλοπούλας που εξορίστηκε. Οι γύρω τοποθεσίες Καμμένη Σπηλιά, Ελληνικάρια, και τον Πολέμου ο Κάμπος παρουσιάζουν μεγάλο φυσικό ή ιστορικό ενδιαφέρον.


Βωλάξ

ΒωλάξΜοναδικό είναι το θέαμα των γρανιτένιων ηφαιστειογενών ογκόλιθων που βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο της Βωλάξ. Ο ομώνυμος οικισμός με τα λιγοστά κάτασπρα σπιτάκια του ακουμπισμένα στους τεράστιους μονόλιθους, απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης πριν από είκοσι χιλιάδες χρόνια, αποτελεί μοναδικό θέαμα. Στο χωριό λειτουργούν και τα μοναδικά σ 'ολόκληρο το νησί εργαστήρια καλαθοπλεκτικής.


Κάμπος

ΚάμποςΤο χωριό Κάμπος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην πλούσια κοιλάδα που μοιράζεται με τη Κώμη και τη Καλλονή. Το χωριό έχει δύο εκκλησίες της Αγίας Τριάδος με την αξιόλογη βοτσαλωτή αυλή και της Αγ. Αικατερίνης με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χτίστηκε το 1770 επί Ρωσοκρατίας προς τιμήν της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α'. Το παραδοσιακό πλυσταριό του χωριού συντηρείται ως σήμερα.


Κάτω Κλείσμα

Κάτω Κλείσμα Το Κάτω Κλείσμα είναι ένα εύφορο χωριό στην άκρη του λιβαδιού της Κώμης. Από εδώ αρχίζει ουσιαστικά το λιβάδι Κώμης-Καλλονής με τα πολλά νερά, τους καλαμιώνες, και το απέραντο πράσινο. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα της Κυκλαδικής περιόδου, κυρίως κατάλοιπα αρχαίου ναού, με τα οποία έχει κτιστεί η εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία της Αγ. Αναστασίας είναι χτισμένη σε πρωτοχριστιανικό ναό. Στο χωριό υπάρχουν ερείπια από δύο παλιά ελαιοτριβεία.


Κέχρος

ΚέχροςΟ Κέχρος είναι μικρό γραφικό χωριό με την εκκλησία της Παναγίας του Ελέους να το δεσπόζει. Ωραία εκκλησία με θαυμάσιο τρούλο έχει ένα αξιόλογο ξυλόγλυπτο με τέσσερις μεγάλες κολώνες, τεράστια στέψη σε σχήμα δαντελωτό. Το χωριό είναι γνωστό για τη τέχνη των στρατουράδων (κατασκευαστές σαμαριών) που ανθούσε παλαιότερα.


Κακή Σκάλα

Κακή ΣκάλαΠεριοχή με εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Κάθε Σεπτέμβριο γίνεται μεγάλο πανηγύρι

 

 


Καλλονή

ΚαλλονήΗ Καλλονή (Κελιά) είναι ένα κατάφυτο χωριό στην άκρη του Λιβαδιού. Η ονομασία του οφείλεται στα κελιά των ερημιτών που υπάρχουν στο παλιό αντρικό μοναστήρι Αγ. Υπακοή. Η εκκλησία του Αγ. Ζαχαρία είναι η μεγαλύτερη της Τήνου και περιβάλλεται από μια υπέροχη βοτσαλωτή αυλή. Στο χωριό λειτουργεί σχολή ταπητουργίας.
Ο Καρκάδος είναι μικρός οικισμός. Στην ανατολική του πλευρά υπάρχει αρχαίο λατομείο χαλκού και πιθανότατα η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις χάλκος ή χαλκιάς ή καρκάς. Η παλιά εκκλησία του Σωτήρα έχει ένα καμπαναριό που διακρίνεται για τη μεγάλη του κλίση, γι' αυτό και ονομάζεται Μικρή Πίζα.


Καρδιανή

ΚαρδιανήΤο πιο πράσινο χωριό του νησιού είναι η Καρδιανή. Χτισμένη στη πλαγιά του βουνού Πατέλες σκεπασμένη από πλατάνια και ελιές, διασχίζεται από μία ρεματιά που καταλήγει στη παραλία της Γιαννάκη. Γραφικά σκαλοπάτια, ασβεστωμένοι πλακόστρωτοι δρόμοι, καμάρες, σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές κοσμούν το χωριό. Το χωριό έχει τρεις μεγάλες εκκλησίες. Στην μία άκρη του χωριού η Αγ. Τριάδα, στο κέντρο η Κοίμηση της Θεοτόκου και στο άλλο άκρο η Κιουρά. Από τα θεμέλια του ναού αυτού αναυλίζει δροσερή πηγή.
Σε ανασκαφές που έγιναν στη περιοχή έξω από την Καρδιανή ευρέθηκαν έξι τάφοι και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Έξω από το χωριό υπάρχει δρόμος που οδηγεί στις πανέμορφες παραλίες Αγ. Πέτρος, Όρμος Γιαννάκη και Καλύβια.


Κιόνια

Κιόνια Επίνειο του κτικάδο, σε μικρή απόσταση από τη χώρα βρίσκεται το Ελληνιστικό ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στην παραλία των Κιονίων. Ο δωρικός ναός (2ος αι. π.Χ.) αποτελούσε το σημαντικότερο άσυλο στον κυκλαδικό χώρο.


Κουμάρος

Κουμάρος
Μικρό παραδοσιακό χωριό ο Κουμάρος στο κέντρο της Τήνου έχει χτιστεί στις απότομες πλευρές του βουνού Φούρκα.

 


Κρόκος

ΚρόκοςΤον ιδιαίτερο παραδοσιακό του χαρακτήρα έχει διατηρήσει το μικρό χωριό Κρόκος που έχει πάρει τ 'όνομά του από το ομώνυμο φυτό. Είναι πατρίδα του ιατροφιλόσοφου Μαρκάκη Ζαλώνη που έγραψε την ιστορία της Τήνου το 1809.


Κτικάδος

ΚτικάδοςΟ Κτικάδος είναι παραδοσιακό χωριό, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, με καμάρες και πλακόστρωτα σοκάκια, ασβεστωμένους δρόμους και με μεγάλα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα. Το χωριό έχει δύο εκκλησίες, του Τιμίου Σταυρού στην είσοδο του χωριού με το αξιόλογο καμπαναριό και της Μεγαλομάτας με τη μοναδική μαρμάρινη είσοδο. Η παλιά βρύση με τα πέτρινα πλυσταριά, συμπληρώνει τη γραφικότητα και την ομορφιά του χωριού. Ο Κτικάδος είναι η γενέτειρα του Καπετάν - Σβέτσου.


Κώμη

ΚώμηΤο κεφαλοχώρι Κώμη (Περαία) πήρε το όνομά του από τον τιμαριούχο Κόμη που κατέλαβε την περιοχή. Στην αυλή του ναού του Αγ. Ιωάννη διατηρείται από την προχριστιανική περίοδο μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη ύψους δύο μέτρων. Η κοιλάδα της Κώμης ονομάζεται Λιβάδι, είναι ευφορότατη και καταλήγει στην παραλία της Κολυμπήθρας με την πανέμορφη αμμουδιά και την άγρια ομορφιά της μικρής λιμνοθάλασσας που αποτελεί αξιόλογο βιότοπο στον οποίο συγκεντρώνονται κύκνοι, πάπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά. Στη μέση του κόλπου της Κολυμπήθρας υπάρχει το μικρό νησί Δρακονήσι, που μοιάζει με δράκο που αναπαύεται. Από το ξωκλήσι του Φύλακτου η θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο λιβάδι είναι μοναδική.


Λιβάδα

ΛιβάδαΗ παραλία της Λιβάδας, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, διαθέτει ένα σύμπλεγμα από παραδοσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς που αλλάζουν συνεχώς μορφή καθώς διαβρώνονται από τα ισχυρά κύματα της θάλασσας. Στην ακτή καταλήγει και το ποτάμι που διέσχιζε τη Τήνο μέχρι τα νεότερα χρόνια και διερχόταν από την περιοχή του Εξωμβούργου. Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στις εκβολές των ρεμάτων συγκεντρώνει ποικιλίες σπάνιων πουλιών.


Λουτρά

ΛουτράΤα Λουτρά είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία αφού εδώ είχαν χτίσει τα μοναστήρια τους οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες μοναχές. Το συγκρότημα των Ουρσουλινών λειτούργησε (1860 - 1940) ως ένα από τα σημαντικότερα σχολεία θηλέων της Ελλάδας. Στην αρχαιότητα υπήρχαν φημισμένα λουτρά στα όρια του χωριού.


Μέση

ΜέσηΣτο πεντόστρατο που ενώνει τους δρόμους που οδηγούν στις τέσσερις άκρες του νησιού είναι χτισμένη η Μέση.

 

 Μοναστήρια

ΜοναστήριαΤα Μοναστήρια είναι μικρό εγκαταλειμμένο χωριό ξεχασμένο από τους κατοίκους του στη φθορά του χρόνου. Στο χωριό η εκκλησία του Αγ. Ιωσήφ δεσπόζει ανάμεσα στα χαλάσματα των σπιτιών.Μυρσίνη

ΜυρσίνηΗ Μυρσίνη (Μουσουλού) είναι παλιό χωριό. Η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη, μεγαλόπρεπη με άρτια αρχιτεκτονική διάταξη. Από τη Μυρσίνη μπορεί κανείς να ανέβει στη κορυφή του Τσικνιά που θεωρείτο η κατοικία του Αιόλου, ή να κατηφορίσει στη Λιβάδα.


Ξινάρα

ΞινάραΗ Ξινάρα είναι παλιό χωριό στην αγκαλιά του Ξώμβουργου. Έδρα της Αρχιεπισκοπής Τήνου στα Βυζαντινά χρόνια και κατόπιν της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Σήμερα είναι η έδρα του Δήμου Εξωμβούργου. Οι δύο εκκλησίες της Ξινάρας, η Παναγία του Ροδαρίου (1860 - 1870) Μητρόπολη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1836) είναι αντιπροσωπευτικές της Τηνιακής αρχιτεκτονικής. Στο Παλάτι του Δεσπότη το μεγάλο κτίριο του περασμένου αιώνα, λειτουργούσε το ιεροσπουδαστήριο. Σήμερα στεγάζεται το αρχείο των Καθολικών ενοριών (το παλαιότερο της Τήνου) και μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων.


Περάστρα

ΠεράστραΗ Περάστρα είναι χωριό καταπράσινο χτισμένο δεξιά και αριστερά του ομώνυμου ποταμού, με παλιά πετρόκτιστα γεφύρια, ωραίες βρύσες, ερείπια ελαιοτριβείων και νερόμυλων.


Ποταμιά

ΠοταμιάΗ Ποταμιά είναι χωριό απομονωμένο, περιτριγυρισμένο από πράσινο και φωλιάζει στη πλαγιά του Τσικνιά ανάμεσα σε λαγκάδια με τρεχούμενα νερά που παλαιότερα κινούσαν τους νερόμυλους της περιοχής. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας του Καρμίλου, η "Καρμελιτάνα". Πιο κάτω από τον οικισμό βρίσκονται οι παραλίες της Σάντα Μαργαρίτας και της Λυχναφτιάς.


Σκαλάδος

ΣκαλάδοςΤο μικρό κάτασπρο χωριό Σκαλάδος είναι χτισμένο στη βουνοπλαγιά. Είναι η γενέτειρα του καθολικού ιερέα και ποιητή του περασμένου αιώνα Νικολάου Περπινιάτη.

 


Σκλαβοχωριό

ΣκλαβοχωριόΤο Σκλαβοχωριό είναι η γενέτειρα του Ν. Γύζη, ενός από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ζωγράφους που διέπρεψε στο Μόναχο αφήνοντας πλούσια πολιτιστική κληρονομιά για όλη την Ελλάδα. Αξιόλογη είναι η εκκλησία της Αγ. Τριάδος καθώς και το πλυσταριό που κατασκευάστηκε το 1828.


Σμαρδάκιτο

ΣμαρδάκιτοΤο Σμαρδάκιτο είναι το χωριό που έχει διατηρήσει περισσότερο ακέραια από κάθε άλλο τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Χωριό γραφικότατο με πλακόστρωτους δρόμους και δίπατα σπίτια, στολισμένα με υπέρθυρα και φροντισμένες αυλές. Μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με το ψηλό πύργινο καμπαναριό, υπάρχει μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με παραδοσιακό πλυσταριό και τρεχούμενο νερό από το ξινάρι της παμπάλαιας πηγής. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας του Βρυσίου όπου γίνεται τοπικό πανηγύρι κάθε Πρωτομαγιά καθώς και ο όρμος του Αγίου Ρωμανού.


Σπεράδος

ΣμπεράδοςΟ Σπεράδος είναι συνεχόμενος οικισμός του Τριπόταμου, με πανηγύρια παρόμοια με αυτά του τριπόταμου που περιέχουν στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.

 


Στενή

ΣτενήΗ Στενή στους πρόποδες του Τσικνιά είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της Τηνιακής ενδοχώρας. Στη Στενή παλαιότερα ήκμαζε η βιοτεχνία παπουτσιών. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος από τα τσαγκαράδικα παρά μόνο μια σχολή ταπητουργίας. Οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Αντωνίου είναι αξιόλογα μνημεία. Έξω από τον οικισμό βρίσκονται σκόρπια πανέμορφα ξωκλήσια. Η Φανερωμένη, ο Αγ. Δημήτρης, η Κιουρά των Αγγέλων. Οι χωματόδρομοι οδηγούν στις πανέμορφες παραλίες της Σάντα Μαργαρίτας, της Φανερωμένης, του Αγ. Δημήτρη με τις βοτσαλωτές παραλίες.


Ταραμπάδος

ΤαραμπάδοςΣτο Ταραμπάδο που είναι χτισμένος από το 1700 και έχει πολλές καμάρες βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή συστάδα περιστεριώνων. Οι περιστεριώνες που εξαπλώθηκαν στο νησί από τους Ενετούς προσέφεραν σους κατοίκους ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο από το εμπόριο του κρέατος και της κουτσουλιάς των περιστεριών. Οι περιστεριώνες αποτελούν αναλλοίωτα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα από το χέρι του Τηνιακού τεχνίτη και λαξευμένα από τον ισχυρό άνεμο, τη βροχή και την αλμύρα της θάλασσας. Κανένα άλλο νησί στο Αιγιακό χώρο δεν διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία περιστεριώνων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους εξακολουθούν να συντηρούνται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.


Τζάδος

Τζάδος Παραδοσιακό χωριό και ο Τζάδος στο δρόμο για τη Μέση.

 
Τριπόταμος

ΤριπόταμοςΤο χωριό Τριπόταμος είναι χτισμένο ανάμεσα σε τρεις ποταμούς "λαγκάδια" στους πρόποδες του Ξώμβουργου. Από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού με καμάρες, σκάλες, στοές, πλακόστρωτα δρομάκια. Στον Τριπόταμο γιορτάζεται το έθιμο της Γεννήσεως (Κάβου) τα Χριστούγεννα με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.


Υστέρνια

ΥστέρνιαΤα Υστέρνια είναι γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού "Μεροβίγλια". Βρίσκεται στα υστερνά του νησιού και σ'αυτό οφείλεται το όνομά του. Μαρμαρόστρωτα δρομάκια, καμάρες, αυλές, δίπατα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα. Το χωριό με την καταπληκτική θέα στην Σύρο είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο. Είναι η πατρίδα πολλών σπουδαίων γλυπτών όπως του Γ. και Ι. Βιτάλη με σπουδές στην καλλιτεχνική σχολή του Μονάχου και τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό, του Λ. Λαμέρα με σπουδές στην Ελλάδα και Παρίσι, του Λ. Σώχου που μεσουράνησε στην Ευρώπη, του Α. Σώχου που διακρίθηκε στην τέχνη της ξυλογλυπτικής. Βορειότερα του χωριού συναντάμε το πιο εντυπωσιακό τοπίο στην τοποθεσία των Μύλων, όπου σώζονται ερείπια πολλών ανεμόμυλων, δείγματα δόξας και παρακμής που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.
Στα νότια ο Όρμος της Άμμου (Υστερνίων) με την υπέροχη αμμουδιά του. Ένας παλιός μαρμαρόστρωτος δρόμος συνδέει τον Όρμο με τα Υστέρνια.


Φαλατάδος

ΦαλατάδοςΟ Φαλατάδος είναι ένα παλιό χωριό που χρονολογείται από το 1400, χτισμένο αμφιθεατρικά απέναντι από το Κεχροβούνι. Στολίδι του χωριού είναι η μαρμάρινη εκκλησία του Αη Γιάννη και η πανέμορφη κυκλαδίτικη πλατεία της Μεγαλόχαρης. Στο χωριό διατηρούνται και λειτουργούν πολλά πατητήρια και ρακεζιά, και τον Σεπτέμβρη γίνονται πολλά πανηγύρια κατά την παραγωγή ρακιού. Το Νοέμβρη γίνονται τα "χοιροσφάγια" ένα άλλο τoπικό έθιμο. Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό Μουσείο. Έξω από τον οικισμό απλώνονται τα βράχια της Καψιανής και η γραφική περιοχή "Ψαλίδι". Στην "Κακιά Σκάλα" γίνεται μεγάλο πανηγύρι το Σεπτέμβρη.


Χατζηράδος

ΧατζηράδοςΟ Χατζηράδος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με θέα στη θάλασσα, δρομάκια στρωμένα με πλάκες, κάτασπρα σπίτια, λουλουδιασμένες αυλές και το κοσμεί η εκκλησία της Αγίας Τριάδος.

 

 Πίσω στα αξιοθέατα