Municipality of Exombourgo, Tinos
 
 
  Τα φεστιβάλ μας
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΛΛΑ
 


 Πίσω στο φεστιβάλ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΣ 2005

 

Ο Δήμος Εξωμβούργου μετά την αυξανόμενη επιτυχία των προηγούμενων φεστιβάλ, συνεχίζει και φέτος την προσπάθεια, ώστε η Τήνος, να αποτελέσει  τον τόπο που ο πολιτισμός βρίσκει το φυσικό του χώρο, μέσα σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει το ανθρώπινο μέτρο και δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαχρονικές αξίες του. Οι εκδηλώσεις που απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουν θεσμικό χαρακτήρα και καλύπτουν διαφορετικά είδη τέχνης και καλλιτεχνικές τάσεις.

Ο κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι να συνδυάσει το φυσικό πλούτο του τόπου, την ιστορία του και τις καλλιτεχνικές παραδόσεις του μαζί με αξίες και τάσεις του ελληνικού αλλά και του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δήμου Εξωμβούργου είναι τα πολλά μικρά και γραφικά χωριά του, που συνθέτουν ένα τοπίο που προκαλεί και διεγείρει την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα, καθώς επίσης και η διαφορετικότητα και τα ποιοτικά στοιχεία των ανθρώπων που τα επισκέπτονται και τα κατοικούν.

Φως, αέρας, θάλασσα και η Τηνιακή γη είναι στοιχεία έμπνευσης και αποτελούν τον πιο σταθερό φάρο καλλιτεχνικής αναφοράς.

Από φέτος θα προσφέρουν στο φεστιβάλ με το κύρος τις γνώσεις τους, προσωπικότητες που κατοικούν για μεγάλο διάστήμα του χρόνου στο νησί.

Πανεπιστημιακοί, εκδότες, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί και άλλοι πολλοί που αγαπούν τον τόπο και τον πολιτισμό.

Στην οργανωτική επιτροπή θα συμμετέχουν και φέτος νέοι από το νησί και άλλοι που θα προσφέρουν εθελοντικά στο φεστιβάλ.

Τον σχεδιασμό και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Θέμης Ροδαμίτης. ενώ από φέτος το σχεδιασμό και την επιμέλεια στους φωτισμούς θα έχει η Ελευθερία Ντεκώ.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στα Λουτρά στον χώρο της πρώην σχολής Ουρσουλινών.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 12 ετών και του ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Επίσης ισχύει η κάρτα πολιτισμού, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέρος των εσόδων της πρώτης και τελευταίας βραδιάς του φεστιβάλ θα προσφερθεί στο πρόγραμμα του Δήμου «Βοήθεια στο Σπίτι» .

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ Θ.Ροδαμίτης 6937000246 email: themisrodamitis@yahoo. gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Συνεργασία με τον θεσμό «Εν Τήνω»

Χορός 

Αφιέρωμα στον Γάλλο χορευτή και χορογράφο Daniel Lommel

Παρασκευή 8/7 - Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
  • Έναρξη ομιλητές Piollet Wilfried, Tony Caneeloro, Fabien Dumas, Άλκης Ράφτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης 

Μουσική: «Νότες για πιάνο και βιολοντσέλλο…» από την Μέμα Ειρηναίου και την Βάνια Παπαδημητρίου σε έργα Σκαλκώτα, Παπαστάυρου, Κυδωνιάτη.

  • Κιόνια (αρχαιολογικός χώρος)

Χορευτική παράσταση με τίτλο «Baroque είπατε?» σε μουσική Μπάχ από χοροθέατρο Αέναον σε χορογραφία Daniel Lommel

Σάββατο 9/7 Λουτρά

Χορευτική παράσταση με τίτλο «Αποσπάσματα έρωτα»

Αφιέρωμα στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι από το χοροθέατρο Αέναον

Κυριακή 10/7 Porto Tango

Σειρά εκδηλώσεων και κλείσιμο με λήξη αφιερώματος στους εξωτερικούς χώρους του συγκροτήματος.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Γεωργία Ράπτη

Παρασκευή 15/7 - Λουτρά

Παρουσίαση του δεύτερου τεύχους του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα.

Διαβάζουν οι συγγραφείς Κώστας Μαυρουδής, Μιχάλης Γκανάς, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, οι ηθοποιοί Ρίβα Λάββα, Αντωνία Αλεξάκη, Στέβη Φόρτωμα καθώς και οι εκδότες του περιοδικού ο Τήνιος Ντίνος Σιώτης και ο Γιώργος–Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Σάββατο 16/7 - Λουτρά

Η αγαπημένη των απαιτητικών του ελληνικού τραγουδιού μας αποκαλύπτει αξεπέραστες ερμηνείες πάνω στο λαϊκό, παραδοσιακό, έντεχνο και νεότερο ελληνικό ρεπερτόριο. Μαζί της ο Νίκος Ξύδης – τραγούδι.

Παρασκευή 22/7 - Λουτρά

Το συγκρότημα Pageon από την Αμερική σε παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα μικρασιάτικα, ρεμπέτικα.

Ruth Hunter: τραγούδι, ακορντεόν κανονάκι ταμπουρά

David Bilides: σάζι, σαντούρι, καβάλ, ζουρνά, τουμπελέκι ντέφι, νταούλι

Χρήστος Γωβέτας: τραγούδι, μπουζούκι, λαούτο, ούτι κλαρίνο ζουρνά

Dave Bartley: μαντολίνο, κιθάρα, έγχορδα

Sandra Dean: βιολί

Κυριακή 24/7 - Λουτρά

Ο Γιώργος Καλκάνης προτείνει ένα μουσικό ταξίδι που περιλαμβάνει συνθέσεις του από το CD «Η χαρά της μοναξιάς» καθώς και τραγούδια από Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Λοϊζο, Καραϊνδρου, Κατσιμίχα, Αντύπα Παπάζογλου κ.α Στη βραδιά γίνεται αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία με τον Τάκη Φάβιο στο τραγούδι και τη Γεωργία Γεωργάκη στη αφήγηση. Ποιητική παρουσίαση Πάτροκλος Λεβεντόπουλος.

Παρασκευή 29/7 - Φαλατάδος - Δημοτικό Σχολείο

         Έκθεση Φωτογραφίας Γιώργου Τσούτσουρα
με τίτλο «Πέτρες» (που αναφέρεται στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας Τήνου)

Παρασκευή 29/7 - Κέχρος

Το Συγκρότημα Μπουζουκιών «Δρόμος» σε σημαντικές στιγμές των δύο μεγάλων δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού. Τραγουδούν οι Σοφία Εμφιετζή και Δήμητρα Κωστάκη.

30/7 έως 4/9 - Φαλατάδος

·         Σε συνεργασία με το «Σπίτι των Εκθέσεων» θα πραγματοποιηθεί, έκθεση γλυπτικής ζωγραφικής φωτογραφίας με τίτλο  «Επίσκεψη στον Χαλεπά».

Επιμέλεια Έκθεσης Ίρις Κρητικού

Εκθέτουν: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μπάμπης Κρητικός, Mireille Lienard, Αφροδίτη Λίτη, Κλειώ Μακρή, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Μελανίτης, Τάσος Μισούρας, Ξενοφών Μπίτσικας, Χρόνης Μπότσογλου, Βάνα Ξένου, Μίλτος Παπαστεργίου, Andre Chabot, Δημήτηρης Σκουρογιάννης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής

Σάββατο 30/7 (έως 7/8) - Κώμη – Δημοτικό Σχολείο

·         Έκθεση ζωγραφικής. αναφορά στην Τήνο,  με τίτλο «Ενότητες 2005» της

Μαρίας Πρελορέντζου–Παπαγεωργίου

Κυριακή  31/7 - Λουτρά

         Μεσόγειος «Το Ταξίδι μιας εικόνας»

Το φωνητικό σύνολο «ΗΜΙ-ολον» μαζί με οργανοπαίχτες παρουσιάζουν ένα πολυθέαμα που συνδυάζει οπτικό υλικό, ζωντανές και ηχογραφημένες μουσικές συνθέσεις και γραπτό λόγο που ζωγραφίζει διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από την κοινή γλώσσα της τέχνης. Σταθμοί του ταξιδιού Ελλάδα, Μικρασία, Τουρκία, Πορτογαλία, Αίγυπτος, Κ. Ιταλία, Ισπανία.

συμμετέχουν: Γ. Ψυχογιός ακορντεόν, Στ. Ξύνδας κιθάρα, Αλ. Τσάμης κρουστά.

αφήγηση: Μάρω Παπαδοπούλου – Ελισάβετ Λουμπαδιά – Κώστας Σειραδάκης

επικεφαλής μουσικού συνόλου : Άννα Μουζάκη

φωτισμοί : Κώστας Σταματόπουλος φωτογραφία : Αγγελική Καστρινέλλη

σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένων Ανθή Τσαγκαλίδου

1/8 Καλλονή, 2/8 Υστέρνια, 3/8 Ποταμιά 4/8 Στενή
         Θέατρο Δρόμου 

«Το όμορφο όνειρο της Εστέλλα» από την Ομάδα Μεταίχμιο

Πρόκειται για παραμύθι που γεννήθηκε από την ένωση μύθων και δοξασιών από την Ελλάδα την Κίνα την Γερμανία και άλλων χωρών, και μιλάει για ένα παιδί, που προικισμένο, όπως όλα τα παιδιά, με το δώρο της ζωής καλείται να συναντήσει τον μεγάλο ύπνο νωρίς.

Η Εστέλλα γενναία, τρυφερή, με την καρδιά γεμάτη αναζήτηση για τα μυστήρια της ενηλικίωσης και της ωριμότητας, βιώνει στο όνειρό της σε μια μόνο νύχτα το χρόνο μιάς ολόκληρης ζωής και μας χαρίζει μια τρυφερή προσέγγιση της έννοιας του χρόνου και πώς οι άνθρωποι τον αφήνουν να κυλά αβίωτος και ανεκμετάλλευτος.

Παράσταση με στοιχεία ονειρικά και κωμικά που αγγίζει με αγάπη τις καρδιές μικρών και μεγάλων, προσφέροντας παράλληλα ένα θέαμα, εμπλουτισμένο από τεχνικές σωματικού θεάτρου (κίνηση και λόγος συνυπάρχουν), γιαπωνέζικου θεάτρου Νο και τεχνικές θεάτρου δρόμου (ξυλοπόδαρα, φωτιές, ακροβατικά)

Παίζουν Στέβη Φόρτωμα, Μάρω Παπαδοπούλου, Αγγελική Ματοπούλου και Θέμης Βλάχος. Σκηνοθεσία Θ.Βλάχου, Χορογραφία Ν.Λουλαδάκη

Κυριακή 7-8/8 - Λουτρά

Προβολή του Ντοκιμαντέρ “Dreaming οf Zhejiang” σκηνοθεσία Μαρινέτα Κρητικού

Δευτέρα 8/8 - Λουτρά

  • Νότης Μαυρουδής

Συναυλία με συμμετοχή: Παναγιώτη Μάργαρη – κιθάρα, Μόρφως Τσαϊρέλλη - τραγούδι. Στη βραδιά ακούγονται μελωδίες, διασκευασμένες για δύο κιθάρες, όπως αποτυπώθηκαν στα «Café de l’ arte». Μουσικές και τραγούδια μέσα από τα οποία περνούν ιστορικές στιγμές και εποχές. (K.Βάιλ, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Τσιτσάνης, Πιοβάνι, Λοίζος, Μαυρουδής κ.α.) ερμηνευμένα με θεατρικότητα από την Μόρφω Τσαϊρέλλη

Τετάρτη 10/8 – Λουτρά

·         Ο Λόρκα στο ελληνικό τραγούδι και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

Η συναυλία περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος πάνω σε ποίηση Φρεντερίκο Γκαρσία Λόρκα σε μουσικές Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Γλέζου, Λεοντή. Στο δεύτερο μέρος ακούγονται χαρακτηριστικά τραγούδια του Μ.Χατζιδάκι από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Συμμετέχουν: Σπύρος Κουρκουνάκης – πιάνο μουσική επιμέλεια

Γιάννης Παπάζογλου κιθάρα, μαντολίνο μπουζούκι

Αργυρώ Καπαρού και Γεωργία Γρηγοριάδου τραγούδι 

Παρασκευή 12/8 - Λουτρά

·         Μανώλης Μητσιάς

Ο λόγος των ποιητών στις πιο ευτυχείς συναντήσεις του με τους μεγάλους μας συνθέτες, βρίσκει στη φωνή του Μανώλη Μητσιά έναν άξιο εκπρόσωπο. Στη βραδιά αυτή ξυπνούν μνήμες από παρέες, έρωτες, τόπους και ανθρώπους που αγαπήσαμε. Πρόκειται για μία πρόταση – πρόσκληση για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί.

Δευτέρα 16/8 Λουτρά

  • «Ούτος είναι ο Αστήρ μου»

Θεατρική παράσταση σε κείμενα Δημήτρη Βικέλα και Εμμανουήλ Ροϊδη

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου 

Δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη

Σκηνικά κουστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου, Φωτισμοί: Λίνος Μεϊντάνης

Παίζουν Αιμιλία Βάλβη, Ρηνιώ Κυριαζή, Στέλλα Ράπτη

Τετάρτη 17/8 - Βωλάξ Θεατράκι

  • Θέατρο κούκλας

«Η πριγκίπισσα με τη πράσινη ουρά» από το Θίασο «Πράσσειν Άλογα»

Το έργο είναι βασισμένο στο παραδοσιακό μακεδονικό παραμύθι. «Ο άνθρωπος που καταλάβαινε τα ζώα» από την συλλογή της Αυγής Παπάκου - Λάγου «Η Μακεδονία στο Μύθο και στα παραμύθια».

Πρόκειται για μια διασκευή που έγινε με ιδιαίτερο σεβασμό και συνδυάζει το ρομαντισμό ενός λαϊκού μύθου με τις θεατρικές τάσεις του σήμερα. Τα σκηνικά οι φωτισμοί και η μουσική δημιουργούν ατμόσφαιρα. Οι κούκλες (μεγέθους 1.50 μ) ζωντανεύουν με τους ηθοποιούς χαρακτήρες του παραμυθιού: Την Πριγκίπισσα, τον άνθρωπο που καταλάβαινε τα ζώα, το βασιλόπουλο, τα ζώα του δάσους, με σκοπό να αναδείξουν τη δύναμη της αγάπης.

Θα λειτουργήσει έκθεση και θα γίνει παρουσίαση κατασκευής κούκλας

Παίζουν Αριστέα Κοντραφούρη, Εμμανουέλα Καποκάκη

κείμενα σκηνοθεσία Ε. Καποκάκη – Μαρία Παπαστεφανάκη

Μουσική Κ. Μόσχος φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας

Ηχογραφημένο τραγούδι Σ. Γιαννάτου – Σ. Σακκάς

σκηνικά - κατασκευές Ε. Καποκάκη – Δ. Κοτσώνα

Παρασκευή 26/8 - Λουτρά

  • Παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου

με την Ελένη Λεγάκη και τον Νίκο Κονιτόπουλο.

Το αυθεντικό νησιώτικο γλέντι που είναι χαραγμένο στη μνήμη μας με τα πιο λαμπερά και ξένοιαστα χρώματα της ελληνικής γης.

(*) Η βραδιά θα μεταδοθεί στην Ελλάδα και τον Κόσμο από την Ελληνική Ραδιοφωνία και την εκπομπή «Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας».

Σαβ 3/9 – Λουτρά

-          «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» κωμωδία Αλ.Σακελλάριου

Σκηνοθεσία Μπάμπη Κουλούρη – θεατρική ομάδα Πολ. Συλλόγου Άνω Σύρου

Κυριακή 4/9 - Ξώμπουργκο

·         «ατενίζοντας το Αιγαίο…»

Η προσφορά της σύγχρονης ελληνικής σκέψης στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό (Καστοριάδη, Παπαϊωάννου, Ξενάκη, Αξελού).

Τιμητική παρουσία ο συγγραφέας-λογοτέχνης Ζακ Λακαριέρ μιλά με θέμα «Ατενίζοντας το Αιγαίο». Ομιλητές:

Απόστολος Αποστολόπουλος συγγραφέας – πρόεδρος ΜΚΟ Δελφική αμφικτιονία,

Νίκος Σηφουνάκης Πρ. Επιτ. Πολιτισμού Ευρ. Κοινότητας, Nάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, Τάκης Θεοδωρόπουλος συγγραφέας, Αλέκος Αλαβάνος Προέδρ ΣΥΝ (χαιρετισμός) 

Συμμετέχει μουσικό σύνολο: Νίνα Πατρικίδου βιολί, Μιχάλης Καραβασίλης λύρα

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νώε Παρλαβάντζας

·         Βραδιές για νέους

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ η τραγουδίστρια Ευσταθία και το συγκρότημα της  Ασταθείς, θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις σε club της Τήνου με Ποκ και Ροκ ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

  • Τον Σεπτέμβριοθα πραγματοποιηθούν βραδιές λαϊκού τραγουδιού

 με τους Μαριώ, Μπάμπη Τσέρτο και Γιούλη Τσίρου κ.α.

Προβολές

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές, art video, για το Περιβάλλον το Αιγαίο και την Τήνο, αλλά και για τις δράσεις των συντελεστών των εκδηλώσεων:

7-8/8 Λουτρά α) Προβολή του Ντοκιμαντέρ “Dreaming οf Zhejiang” σκηνοθεσία Μαρινέτα Κρητικού - (Μ.Α.Κ.)-Παραγωγή Γιώργου Καλομενόπουλου

Το Φεστιβάλ στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δυο δήμων (Εξωμβουργου στις Κυκλάδες και Zhoushan City στην επαρχία Ζ hejiang της Κίνας) και θέλοντας να συμβάλει έμπρακτα στη γνωριμία ενός μακρινού πολιτισμού, προτείνει ένα οπτικό ταξίδι γνωριμίας στη Κίνα παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την επαρχία Zhejiang (46.500.000 κατ.) μέσα από ένα road-boat movie σε έξι χαρακτηριστικές πόλεις της επαρχίας. Διεύθυνση Φωτογραφίας Ραμον Μαλαπετσα, Μουσική Ελένη Λομβαρδού, Μοντάζ Franco Cavallaro και με την υποστήριξη του Προέδρου της Ε.Φ.Ε Αριστείδη Κοντογεωργη.

β) Περιβάλλον Αιγαίο Τήνος

γ) Δράσεις συντελεστών των εκδηλώσεων

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και επισκέψεις σε μουσειακούς και άλλους ενδιαφέροντες χώρους του νησιού.

Στο φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα εκδόσεων και προϊόντων της Τηνιακής γης.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι δίνοντας χρώμα γιορτής στα χωριά του Δήμου Εξωμβούργου αλλά και σ’ όλο το νησί, προσφέροντας δυνατότητες ψυχαγωγίας και γνωριμίας των επισκεπτών με τις περιβαλλοντολογικές, ιστορικές και πολιτιστικές αξίες του νησιού.

Στο τέλος του καλοκαιριού θα αναγγελθεί η δημιουργία νέων δράσεων - εργαστηρίων - μουσείων καθώς και χειμερινών προγραμμάτων.

 

 

 Πίσω στο φεστιβάλ